Opozicija u novosadskom parlamentu: Godine bahaćenja stižu na naplatu, katastrofalno stanje u javnim preduzećima 1Foto: Skupština grada

Novosadska opozicija pred početak današnje sednice Skupštine grada ocenila je kako je situacija u javnim preduzećima katastrofalna. Sa druge strane, iz vlasti poručuju da su povećanje cene energenata ali i svega ostalog, kumovale težoj situaciji u mnogim javnim preduzećima.

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da će glasati protiv izveštaja o realizaciji programa svih javnih preduzeća, dodajući da su prethodnih godina slušali bajke kako je sve idealno u Novom Sadu i kako nema problema.

No sada prilikom izveštaja javnih preduzeća, dolazimo do jedne poražavajuće istine.

„Pored dugogodišnjih gubitaša, GSP-a i Spensa, u prošlog godini imamo tri nova. To su „Vodovod i kanalizacija“, „Čistoća“ i „Tržnica“. Novosadska toplana isključivo zahvaljujući subvenciji od pola milijarde dinara nije postala i četvrti veliki gubitaš. U „Vodovodu“ su prošle godine koristili subvencije Grada, povećali cene za 12 odsto i svejedno su završili u minusu. Propuštene su godine kada je Grad bio apsolutni rekorder po ceni vode u Srbiji, a to su godine kada su preduzeće vodili kojekakvi Tomislavi Bokani. Gde su se iživljavali na resursima ovog preduzeća i sada plaćamo cenu toga. „Vodovod“ je prvi put u minusu“, rekao je Jakšić, dodajući da je inflacija drugi razlog teškog stanja javnog gradskog sektora.

On smatra, da će ova situacija opet biti prelomljena preko leđa građana, ponovo će biti povećane cene. Izazovi su ističe i pred Novosadskom toplanom. Blage zime su joj išle na ruku, ali sada je situacija drugačija.

„Teško da će Toplana na zelenu granu bez novog poskupljenja cena“, dodao je Jakšić.

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac kaže da su sva preduzeća prošle godine kada su u pitanju rashodi bila izložena velikim izazovima.

Posebno po pitanju cene energenata i goriva, cene rezervnih delova, povećanjem minimalne zarade.

„Došlo je i do promena na svetskom tržištu, što se sigurno odrazilo i na našu privredu. Pomenuću samo da je 2016. godine litra dizela bila 106,58 dinara, a da su naša preduzeća prošle godine litru plaćala do 222 dinara – sličan rast je i sa benzinom. Grad nije povećavao cene komunalnih usluga da budu tržišne, ali sve je urađeno da se sačuvaju kućni budžeti u vreme ove krize“, izjavio je Crnobarac.

On je dodao, da cene jesu povećane kod nekih javnih preduzeća, ali da to nije učinjeno na način da one budu tržišne i da opterete građane.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari