„Orban vodi Putinov front na Zapadnom Balkanu“: Sagovornici Danasa o razlozima međusobne naklonosti Vučića i premijera Mađarske 1Foto: Instagram / BudićnostSrbijeAV

Da EU populisti vode “evropski front” u korist Rusije, odnosno da podrška država Višegradske grupe nacionalističkim politikama postjugoslovenih zemalja odslikava njihove sopstvene politike: od ultrakonzervativne Poljske pa do rapidne eskalacije autoritarizma u Orbanovoj Mađarskoj, saglasni su sagovornici Danasa.

Izjava mađarskog premijera Vitkora Orbana, uoči izbora u Bosni i Hercegovini: „Božji blagoslov za sve Srbe na Balkanu“, i njegovo jasno svrstavanje na stranu Milorada Dodika, koji važi za „omiljenog“ lidera Vladimira Putina na Zapadnom Balkanu, za politikologa i novinara Borisa Vargu znači da „Orban vodi Putinov front na Zapadnom Balkanu“.

– Putin je godinama ulagao u specijalni rat sa Evropom, faktički od aneksije Krima i rata u Donbasu, kada se odlučio da će ići u osvajanje. Aktivna faza rata u Ukrajini traje već sedam meseci, ali se tek od leta vide rezultati ruskog dugogodišenjg ulaganja u populiste, desničare, evroskeptike, antievropjce – kaže Varga.

Masovni proruski protesti u Pragu, dodaje, kao i krajnje desničarska opcija na vlasti u Italiji, govore o rezultatima takve politike, iako je Orban od samog početka ruske agresije vodio svoju posebnu politiku prema ratu u Ukrajini i bio najglasniji prijatelj Putina u EU.

– Orban vodi Putinov front na Zapadnom Balkanu. On nije samo Putinov glas u EU i advokat tranzicionih autokrata kao što su Dodik i Vučić. Kod njega je i odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski. Mađarska je stvarno tvrđava u EU, ali autokratije. Jedino je dobro da je Poljska i Kačinski trenutno zaokupljen suprotstavljanju Rusiji, jer bi to bio opasan istočnoevropski flang. Orban je svetionik populistima koliko daleko mogu da idu sa takvom politikom. Koliko je demokratski Zapad tolerantan prema autokratiji i nacionalizmu. On brani taj političke model kod kuće i podržava u susedstvu, jer time računa da će smanjini neminovni pritisak iz Brisela. Mađarska je nedvno javno proglašena nedemokratskom članicom EU i preti joj kazna uskraćivanjem više milijardi sredstava – smatra naš sagovornik.

„Orban vodi Putinov front na Zapadnom Balkanu“: Sagovornici Danasa o razlozima međusobne naklonosti Vučića i premijera Mađarske 2
Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, Orbanova Mađarska je uzor Srbiji i Vučiću, ali ne zato jer je primerna članica EU, već zato kako graditi politiku na populizmu, tradicionalizmu i revizionizmu.

– Vučić traži podršku među članicama EU koji će podržati njegovu autokratski tranziciju i simulaciju pregovora sa EU. Koliko rat u Ukrajini bude duže trajao, Evropa će biti sve više disharmonična, što Putinu i populistima daje dodatni prostor za delovanje i slabljenje EU, a time i kolektivnog Zapada. Ipak, uzalud se raduju nacionalisti i antievropjeci, Zapadna Evropa će imati snage da se održi u obliku da sačuva svoje vrednosti. Na to će je terati nova gvozdena zavesa sa Rusijom, dugugoročni novi hladni rat i petnje sa istoka. Ne samo od ruskih bojevih glava, već i od političkog, ekonomskog i vojnog uticaja autornitarni sila, poput Kine, koja je ipak Putinu za tako krviavi rat u Ukrajini dala zeleno svetlo – zaključuje Boris Varga.

Sociolog Dario Hajrić ističe za Danas da Višegradska grupa, gde spada i Mađarska, pokušava da zajedničkim delovanjem ojača položaj svojih zemalja unutar EU i dodatno ga proširi povezujući se sa zemljama kandidatima za EU.

„Orban vodi Putinov front na Zapadnom Balkanu“: Sagovornici Danasa o razlozima međusobne naklonosti Vučića i premijera Mađarske 3
Foto: N1

– Najveći deo naše poltičke klase identifikuje se s takvim vrednostima daleko više nego sa liberalnim ili socijalističkim politikama, zato što autoritarni oblici upravljanja nude neuporedivo veći prostor za visoku korupciju. U skladu s tim, očekujem da će „uzajamno uvažavanje“ nastaviti da raste. Orbanova Mađarska postepeno postaje uzor teškorukašima širom sveta, i tu Srbija nije izuzetak: američki republikanci su ga u avgustu dočekali širom raširenih ruku na najvećoj godišnjoj konferencij – zaključuje Dario Hajrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari