Organizacije civilnog društva: Izbori nisu bili pošteni, ponoviti ih u regularnim uslovima 1Foto_ Z. Miladinović/Danas

Dvadeset oragnizacija civilnog društva u Srbiji navele su u zajedničkom saopšenju da se ovi izbori ne mogu oceniti kao pošteni i da zato nadležne institucije moraju razmotriti njihovo poništavanje i ponavljanje u uslovima u kojima će nepravilnosti i neregularnosti biti otklonjene.

One su ukazale na „nedopustivo kršenje ljudskih prava svih građana i građanki Srbije u čitavom izbornom procesu sprovedenom u Srbiji, od trenutka raspisivanja vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 1. novembra 2023. godine, preko izbornih radnji Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije za grad Beograd koje su potom usledile i koje je kulminiralo u samom izbornom danu 17. decembra 2023. godine“.

„Izbori koji su održani ne mogu se oceniti kao pošteni – a ni kao slobodni u odnosu na određeni broj građana, te kao takvi ne mogu održavati stvarnu volju građana i građanki Srbije što posledično podriva legitimitet institucija koje bi se na osnovu rezultata ovih izbora formirale, kao i legitimitet svih budućih odluka koje bi one donosile“, navele su te organizacije.

Kako su istakle, „ozbiljne neregularnosti, brojne zloupotrebe, kršenje izbornih prava, pravila i procedura, izveštaji kontrolora izbora i materijali koji su dospeli u javnost pre i tokom izbornog dana, problemi sa biračkim spiskovima i izbornim listama potpuno su delegitimizovale izbore“.

„Smatramo da nadležne institucije moraju razmotriti poništavanje i ponavljanje izbora na republičkom i lokalnom nivou u uslovima u kojima će navedene nepravilnosti i neregularnosti biti otklonjene. Jedino će na taj način institucije Srbije pokazati da poštuju princip vladavine prava i izbornu volju građana i građanki Srbije“, poručile su ove organizacije.

Saopšenje su potpisale – ASTRA, Atina NVO, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za dostojanstven rad, Centar za kulturnu dekontaminaciju CZKD, Centar za savremene politike, Centar za pravosudna istraživanja Cepris, CRTA.

Takođe i Evropski pokret u Srbiji, FemPlatz, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, Novi optimizam, PIN (Mreža psihosocijalnih inovacija), Slavko Ćuruvija Fondacija, SOS Ženski centar, Udruženje žena Peščanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari