Organizacije civilnog društva: Predlog zakona o referendumu je ishitren 1Foto: EPA-EFE/Bogdan Cristel

Usvojeni Predlog zakona o referendumu je ishitren i ograničava građansku suverenost, ocenilo je danas nekoliko organizacija civilnog društva.

U saopštenju koje su prenele Građanske incijative navodi se da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, prema kome je predviđeno njegovo hitno usvajanje i stupanje na snagu.

Dodaje se da su organizacije civilnog društva u više navrata ukazivale na izostanak suštinske javne rasprave o nacrtima ovog zakona i njihovu neusaglašenost sa međunarodnim standardima.

Navedeno je da su ukazivali i na brojna rešenja „koja onemogućavaju ostvarivanje osnovnog prava građana da kao nosioci suverenosti putem referenduma i narodne inicijative odlučuju o najznačajnijim društvenim pitanjima“.

Podseća se da je usvojenim Predlogom predviđeno da će novi Zakon o referendumu stupiti na snagu sledećeg dana po donošenju i objavljivanju u Službenom glasniku.

„Obrazlažući rešenje da zakon stupi na snagu u ubrzanom postupku, što Ustav dopušta samo u izuzetnim slučajevima, Vlada je navela planirane rokove za sprovodenje postupka promene Ustava, što je suprotno međunarodnim standardima i mišljenju Venecijanske komisije da u periodu od godinu dana od usvajanja novog zakona, ili izmena postojećeg, ne treba primenjivati njegove odredbe, kao i da izmene ne treba usvajati radi održavanja konkretnog referenduma“, dodaje se u saopštenju.

Navedeno je da su brojna pitanja iz spornih nacrta našla mesto i u Predlogu Vlade i da posebno treba imati u vidu da Vlada nije uzela u obzir većinu preporuka Venecijanske komisije.

„Imajući u vidu važnost i značaj promene Ustava, ali i značaj Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, planirani rokovi ne mogu biti opravdanje za izostanak suštinske javne rasprave i usvajanje zakona čija rešenja ostavljaju mogućnost za ograničavanje građanske suverenosti i nepoštovanje volje građana“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari