Organizacije "Solidarnost", "Lokalni front", "Ne davimo Beograd" i "Zajedno" predstavile Deklaraciju o solidarnoj budućnosti Srbije 1Foto: Pixabay/Aymane Jdidi

Organizacije Solidarnost, Lokalni front, Ne davimo Beograd i Zajedno predstavile su danas Deklaraciju o solidarnoj budućnosti Srbije u kojoj se zalažu za javno finansiranje sistema zdravstvene zaštite i sistema socijalne zaštite koji će pomoći da svi stanovnici Srbije ostvare pravo na dostojanstven život.

U saopštenju se dodaje da se zalažu i za sistem progresivnog finansiranja države pomoću koga će ubiranje svih prihoda države pravdno opteretiti sve slojeve društva, sistem doslednog poštovanja i zaštite radnih prava prethodno definisanih jedinstvenim i sveobuhvatnim zakonom o radu koji pokriva sve oblike radne agažovanosti.

Zalažu se i za potpuno javno finansiranje sistema obrazovanja koji će pokriti sve nivoe redovnog obrazovanja, za sistemsku podršku kulturi i umetnosti, za sistem dosledne i sveobuhvatne zaštite od rodne, seksualne, nacionalne ili etničke diskriminacije koja će se sprovoditi na osnovu sistemskih zakona i garantovati potpunu ravnopravnost.

Zalažu se i za sistem dosledne i sveobuhvatne zaštite životne sredine, za sistema koji će omogućiti neposrednu i neometanu javnu kontrolu rada svih državnih organa bez obzira na nivo ili vrstu delatnosti koju obavljaju i za sistem koji će omogućiti redovno, birokratski neometano, neposredno izjašnjavanje građana po svim pitanjima za kojim se pokaže javni interes.

Organizacije žele i sistem koji će omogućiti zaposlenima da imaju uvid i uticaj na ključne poslovne odluke preduzeća u kome rade, sistemsku podršku za udruživanje radnika i radnica koji rade sa nesigurnim ugovorima, sistemsku podršku za osnivanje demokratski organizovanih stambenih zajednica, ekoloških zajednica koje promovišu principe regenerativne poljoprivrede i zajednica koje promovišu prakse niske proizvodnje đubreta.

U saopštenju se ocenjuje da stanje u kojem se društvo nalazi deluje „beznadežno“ i da je izazvano rasprodajom i uništavanjem svega što su građani kao društvo stekli u periodu ekonomskog proseperiteta u drugoj polovini 20. veka.

Ističe se da je Srbija društvo velikih nejednakosti, da su plate i penzije nedovoljne za dostojanstven život, da se radna prava ne poštuju i da su nesigurni oblici zapošljavanja postali normalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari