Osmani: Albanija da usvoji rezoluciju kojom se osuđuje srpski genocid 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani poručila je danas nakon sastanka sa predsednikom Albanije Iljirom Metom da bi Albanija trebalo da bude snažan glas u međunarodnim organizacijama u kojima Kosovo još nema status člana i zatražila da albanski parlamant usvoji rezoluciju kojom se „osuđuje srpski genocid“, prenosi Kosovo onlajn.

„Znate da je put Kosova, ceo naš proces izgradnje države uvek bio pun izazova. Istina je da je Srbija počinila ratne zločine i genocid, ceo svet je to video“, rekla je Osmani.

Da ne bi poništili tu istinu, dodala je, potrebna nam je podrška Albanije, da bude naš glas tamo gde nemamo glasa.

„Želimo da Skupština Albanije usvoji rezoluciju kojom bi se osudio genocid nad Abancima na Kosovu. To je učinila naša skupština i želimo da Albanija bude iza nas, kako bismo bili jedinstveni“, kazala je Osmani.

Ona je zahvalila predsedniku Albanije zbog toga što se protivi ideji promene granica.

„Zahvaljujem predsedniku Meti na njegovom čvrstom stavu protiv strašne ideje i opasne avanture promene granica. Bez obzira koliko mislili da je to mrtva ideja, nakon nekog vremena ona može da se vrati. Neophodno je suprotstaviti se tome, jer bi to destabilizovalo čitav region“, rekla je Osmani.

Osmani se osvrnula i na situaciju Albanaca u Srbiji, rekavši da Kosovo i Albanija treba da jače sarađuju po pitanju situacije u „Preševskoj dolini“.

Meta je na zajedničkoj konferenciji za medije istakao je da je važno produbiti saradnju Albanije i Kosova i tako „učiniti granicu nevidljivom“.

„Međudržavna granica ne samo da će biti nevidljiva, već će se ljudi približiti i razmeniti iskustva. Uverio sam predsednicu Osmani da ćemo i dalje podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova“, rekao je Meta.

Osmani: Isa Mustafa ne želi održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Tirani da lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa ne želi održavanje vanrednih parlamentarnih izbora zbog nemogućnosti pronalaženja rešenja za izbor predsednika Kosova.

„Ne verujem da je Mustafa zainteresovan za izlazak na birališta. Dugo nisam slušala šta on govori jer sam zauzeta izazovima u našim institucijama za koje je i on kriv. Ono što želim da kažem je da izbori moraju što pre da budu održani, to će biti bolje za inicijativu koju ću voditi“, rekla je Osmani.

Osmani je odlučila da napusti i ne bude kandidat za poslanika iz DSK, najavila je formiranje Gradjanske incijative i objavila da razmišlja o mogućnosti predizborne koalicije sa pokretom Samoopredeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari