Osmani Lajčaku i Eskobaru: Kosovo je konstruktivno u dijalogu fokusiranom na međusobno priznanje 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo je konstruktivna strana, pripremljena i angažovana u procesu dijaloga fokusiranog na međusobno priznanje – ocenila je predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom današnjeg sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom, i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Njen kabinet je saopštio da je Osmani tokom sastanka s dvojicom visokih diplomata ponovila stav da Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i kontinuirano se zalagalo za mir i stabilnost kao i za evropska rešenja.

U tom kontekstu, predsednica je izrazila opredeljenje Kosova da nastavi saradnju i koordinaciju sa svojim partnerima, ističući da je angažovanje Kosova „u dijalogu zasnovano na zaštiti suvereniteta, ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nedodirljivi“.

Ona je istakla da je Kosovo izgrađeno na principu multietničkog društva gde svi imaju jednaka prava, bez obzira na etničku pripadnost.

Posle sastanka s predsednicom Osmani, Eskobar i Lajčak su se susreli sa premijerom Kosova Aljbinm Kurtijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari