Osmani: Kroz svoj „satelit Srbiju” Rusija igra ulogu u destabilizaciji Zapadnog Balkana, Kosovo nema boljeg saveznika od SAD 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Radimo zajedno na definisanju nekih pitanja koja su važna za Sjedinjene Države i vašu zemlju“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken posle sastanka sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmanijem i Aljbinom Kurtijem.

Na sastanku održanom 26. jula u Vašingtonu, Blinken je zahvalio kosovskoj delegaciji na gostoprimstvu ljudima koji su pobegli iz Avganistana nakon dolaska talibana na vlast i podršci Kosova Ukrajini.

On je rekao da su razgovarali i o „kritičnim pitanjima regionalne bezbednosti“, ali nije iznosio detalje. „SAD podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova, kao i dijalog između Kosova i Srbije koji EU omogućava“, napisao je Blinken na Tviteru.

Osmani je u izjavi medijima, posle sastanka sa Blinkenom, rekla da je sastanak bio „odličan” i da je još jednom potvrđeno da „Kosovo nema većeg i boljeg saveznika od SAD”.

Kosovski predsednik je rekao da je bilo reči i o jačanju kosovskog subjektiviteta na međunarodnom planu, potrebi da Kosovo bude članica NATO-a, kao i o „konstruktivnoj ulozi Kosova u dijalogu sa Srbijom”.

Osmani je na ovom sastanku rekla da se detaljno razgovaralo o nekim od dogovora postignutih u okviru ovog procesa, poput energetskog, i dodala da je američka administracija jasno stavila do znanja da proces dijaloga treba da bude fokusiran na međusobno priznavanje, „što je takođe potvrđeno danas tokom ovog sastanka“.

Prema njenim rečima, još jedno pitanje koje je pokrenuto na sastanku je uloga koju Rusija igra u destabilizaciji Zapadnog Balkana kroz svoj „satelit Srbije”.

„Sekretar Blinken, kao i predsednik Bajden (Džo Bajden), veoma dobro znaju ovu istoriju ruskih namera u našem regionu i ni u jednom trenutku ne skreću pažnju sa onoga što su nam danas potvrdili, kako bismo zajedno radili na zaustavi ove tendencije za destabilizaciju u našem regionu“, rekla je Osmani, piše RSE.

Osmani je dodala da narod Kosova stoji uz Ukrajinu i pomenuo sankcije koje je Kosovo uvelo Rusiji, kako je rekla, „istog dana kada ih je Amerika odobrila”.

Premijer Kurti je takođe rekao da je sastanak sa američkim državnim sekretarom bio „veoma srdačan“. On je rekao da su od Blinkena tražili da poveća američke investicije na Kosovu, kao i da poveća komercijalnu razmenu između dve zemlje.

Osvrćući se ranije na Kosovo, Blinken je rekao da su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratni i da mora postojati istrajnost u izgradnji demokratskih i inkluzivnih institucija. On je izrazio američku podršku dijalogu Kosovo-Srbija, smatrajući ovaj proces načinom za postizanje dogovora za normalizaciju odnosa koji bi trebalo da budu zasnovani na međusobnom priznanju.

Dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, počeo je 2011. godine. Blinken je rekao i da se nada da će Kosovo zauzeti svoje mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.