Osmani: Nema autonomije za srpske opštine, neću dozvoliti kršenje Ustava 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo ima garancije da kršenje Ustava neće biti dozvoljeno, što znači ni formiranje Zajednice opština sa srpskom večinom, izjavila je danas kosovska predsednica Vjosa Osmani, govoreći o obavezama preuzetim u Ohridu.

Ona je, u intervjuu za RTV21, poručila da autonomije za opštine sa srpskom većinom neće biti, a upravo zbog toga što to nije u skladu sa Ustavom, prenosi KoSSev.

Kosovska predsednica, sa druge strane, smatra da Beograd neće da ispuni obaveze koje je preuzeo.

Od kada su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Ohridu usaglasili primenu evropskog sporazuma, izjave strana suprotstavljene su jedino oko člana koji se tiče srpske zajednice na Kosovu i onoga što on predstavlja.

Za Beograd je to konačno formiranje Zajednice srpskih opština, dok iz Prištine govore o mogućnostima preko takozvanog Ahtisarijevog plana i podcrtavaju da „Zajednice neće biti“.

Kosovska predsednica naglašava da neće biti autonomije.

„Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova moralo bi da bude ratifikovano u Skupštini Kosova, pa ću se na kraju sastati sa poslanicima da o tako nečemu donesem odluku“, poručila je Osmani.

Maglasila je da neće da dozvoli da se „izađe iz okvira Ustava, pa čak ni dalje od odluka Ustavnog suda koje su utvrdile parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu“.

Kosovska predsednica iznela je principe za osnivanje ZSO, za koje kaže da su već utvrđeni.

„Prvi je Ustav Kosova, ne možete preko njega, autonomijom ćete ići mimo Ustava, što mi ne dozvoljavamo. Drugi princip je odluka Ustavnog suda iz 2015. godine i drugi principi koje je utvrdila Skupština u drugim sazivima, a koji se odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje, zatim princip unitarnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari