Osmani: Severna Makedonija posebno zainteresovana da uspe dilajalog Priština-Beograd 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je njegova zemlja kao neposredan sused Kosova i Srbije posebno zaiteresovana da uspe dijalog Priština-Beograd, u kojem posreduje EU.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, Osmani je to rekao na video sastanku sa Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograd-Priština.

„Kao neposredni susedi Kosova i Srbije imamo poseban interes da uspe dijaloga Priština-Beograd, koji se vode uz posredovanje EU. Približavanje stavova dve strane i normalizacija odnosa te dve zemlje predstavljaće ogroman ulog u stabilizaciju i evropeizaciju celog regiona“, istakao je Osmani.

On je istakao da Severna Makedonija posebno ceni ulogu koji je EU dodelila ambasadoru Lajčaku kao posredniku u razgovorima Srbije i Kosova, kao i drugim pitanjima u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, Osmani i Lajčak su razgovarali i o evropskoj perspektivi Severne Makedonije, o dobrosusedskim odnosima, regionalnim inicijativama i očekivanjima od perioda koji predstoji.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je Lajčaku rekao da će negova zemlja pravovremeno biti sprmna za prvu medjuvladinu sednici sa EU, koja bi trebalo da bude do kraja godine.

„Posvećeni smo reformama, sa akcentom na vladavinu prava, kao i finalizaciju političko i aministrativno-tehničkih priprema za start pregovora do kraja ove godine“, rekao je Osmani u video razgovoru sa Lajčakom.

Ističe se da su se sagovornici složili da održavanje te prve medjuvladine konferecije do kraja godine nije važno samo za Severnu Makedoniju, već i zbog poruke koje će biti poslate celom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari