Osmani u Strazburu: Institucije Kosova su blizu rešenja za napetosti na severu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Strazburu da su institucije Kosova blizu rešenja za napetosti na severu Kosova.

Na konferenciji za novinare u Strazburu nakon obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta, Osmani je rekla da se Kosovo trenutno suočava s izazovima, ali je dodala da su „na pravom putu da ih prevladamo“.

„Stalno sam u kontaktu sa našim partnerima, sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa našim partnerima iz pojedinačnih država članica Evropske unije, sa institucijama EU, i rekla bih da smo blizu (rešenja). Ima nekih detalja o kojima još treba razgovarati, ali imam puno poverenje da će ovaj izazov biti prevaziđen jer put koji je pred nama mora biti zajednički put“, rekla je Osmani.

Na severu Kosova od 26. maja traju tenzije, nakon ulaska u opštinske zgrade novih albanskih gradonačelnika, uprkos protivljenju lokalnih Srba.

Povodom zahteva međunarodne zajednice za smirivanje situacije na severu, održavanje lokalnih izbora u četiri opštine i povratak dijalogu sa Beogradu, Osmani je rekla da su zahtevi međunarodnog faktora i Kosova slični.

„Što se tiče međunarodnih zahteva, blizu smo. Mnoga pitanja koja su naši zahtevi, kao što je vladavina prava, su i njihovi zahtevi. Dakle, to je uobičajeni zahtev. Zatim, pitanje novih izbora, za to naravno postoji volja kosovskih institucija“, rekla je Osmani.

Srbi na severu Kosova uslovljavaju povratak u kosovske institucije koje su napustili novembra prošle godine, formiranjem Zajednica opština sa srpskom većinom.

Osmani je rekla da Kosovo radi nacrt statuta za formiranje ove Zajednice, te dodala da je to obaveza Prištine koja proizilazi iz procesa dijaloga.

Dodala je da će se na statutu ZSO raditi na osnovu tri veoma važna principa.

„Prvi je naš Ustav, drugi je odluka Ustavnog suda iz 2015. godine, a treći je američki stav, koji su u pisanoj formi objavili (Derek )Šole i (Gabriel) Eskobar“, rekla je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari