U Beogradu danas osmi protest "Srbija protiv nasilja" 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan danas ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda, nakon čega će građani krenuti u šetnju i blokadu autoputa kod Autokomande. Pored glavnog grada, protesti se održavaju u još 10 gradova širom Srbije: Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Pirotu i Leskovcu. U njima će takođe u nekom trenutku biti blokiran saobraćaj u skladu s mogućnostima.

Početak osmog po redu protesta u Beogradu zakazan je za 18 časova, a nakon okupljanja, građani će krenuti ulicom Kneza Miloša, pored zgrade vlade Srbije, zatim Nemanjinom ulicom do Trga Slavija i onda do Autokomande.

Okupljenima će se obratiti sportski komentator Smiljan Banjac i dva predstavnika studenata, preneli su mediji.

Protesti su počeli posle dva masovna ubistva, 3. i 4. maja, a među zahtevima protesta su i smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje i mržnju kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

U Beogradu danas osmi protest "Srbija protiv nasilja" 2
Foto: Screenshot Google

Na protest „Srbija protiv nasilja“ pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Proevropska opozicija tehnički organizuje građanske proteste koji su počeli posle masovnih ubistava u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.

Poslanik zeleno levog kluba Radomir Lazović je ranije rekao da će uz osmi protest u Beogradu, blokada saobraćaja biti održana i u četiri grada, a protesti u više od 20 gradova u Srbiji.

„Ukoliko ne dodje do ispunjenja zahteva protesta, povećaće se broj gradova u kojima se protesti održavaju i biće blokirani i drugi važni putni pravci“, rekao je Lazović.

Sve informacije u vezi sa protestom čitajte u Danasovom BLOGU UŽIVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari