Osniva se levi blok "Lista komunista i socijalista", najavljeno učešće na beogradskim izborima 1Foto: Medija centar

Predstavnici nekoliko komunističkih i socijalističkih političkih organizacija najavilo je danas osnivanje levog bloka „Lista komunista i socijalista“, koji bi trebalo da učestvuje na beogradskim izborima i pozvali sve organizacije, sindikate i pojedince levog usmerenja da se priključe, saopšteno je na konferenciji za medije.

Aleksandar Banjanac iz Nove komunističke partije Jugoslavije rekao je na konferenciji za novinare da, iako mnogi smatraju da je kasno za pravljenje koalicije na vrhuncu predizborne kampanje, oni smatraju da je pravi trenutak, jer će na taj način dobiti malo medijskog prostora, zato što je do njega teško doći zbog neravnopravne zastupljenosti političkih aktera u medijima.

„Mi želimo da se borimo da ova nakaradna vlast, ali i da se ona stara koja je bacila narod u bedu i očaj ne vrati“, naglasio je Banjanac.

Među načelima za koja se zalažu organizacije koje su trenutno okupljene oko levog bloka su i protivljenje privatizaciji Apoteka Beograd, otvaranje novih ambulanti, očuvanje životne sredine, potpuno subvencionisani vrtići iz budžeta, ukidanje komunalne policije, očuvanje Savskog mosta, vraćanje imena ulica iz vremena Jugoslavije, kao i otvorenost Beograda za sve, a naročito za osobe sa hendikepom.

„Listu komunista i socijalista“ podržavaju i Savez komunističke omladine Jugoslavije, Savez komunista Srbije i Socijalistički pokret Srbije, čiji predstavnici su takođe na konferenciji podržali osnivanje bloka.

Banjanac je u izjavi FoNetu istakao da se levica počiva na radnom narodu kome je posvećena, te da se zalaže za pomirenje proizvodnog procesa sa zaštitom životne sredine uvođenjem planske ekonomije u kojoj bi se proizvodilo koliko je potrebno.

O glavnim političkim temama u Srbiji – pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije i pristupanju Evropskoj uniji (EU), Banjanac u ime Nove komunističke partije Jugoslavije kaže da je Kosovo deo Srbije i da je u rascepu globalističkih sila, a da se protive ulasku u EU, koju smatraju neprijateljem Srbije.

Na pitanje da li liberale smatra levicom, on je poručio da levicom smatra sve one kojima su važna socijalna pitanja i zaštita prava radnika, seljaka i omladine, ali ne i one koji stavljaju u prvi plan pitanja koja nisu od egzistencijalnog značaja za te kategorije društva.

„Ne možete vi govoriti da ste nekakva levica i progresivan element ako zatvarate oči pred frapantnim nepravdama koje odnos rada i kapitala nameće u društvu danas“, rekao je Banjanac.

Prema njegovim rečima, licemerno je ako se neko naziva levicom, a ne ističe u prvi plan da u Srbiji postoji ogroman jaz između bogatih i siromašnih i poluropski položaj zaposlenih.

Kada su u pitanju verske i seksualne slobode, Banjac navodi da to ostaje u domenu ličnih sloboda koje ne mogu biti narušene, ali se zalaže za sekularizaciju i ukidanje veronauke u školama ističući da veri nije mesto u ustanovi u kojoj se izučava nauka.

Za Srbiju je, kako tvrdi, važno da ostane vojno neutralna, ali otvorena za ekonomsku i vojnu saradnju sa Kinom i Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari