Pajtić: Vučić u šoku, nesvestan mržnje građana prema njemu; Milenković: Posle poraza na ulici, ovo je još jedan u nizu udaraca na Vučića 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Prvi čovek Srpske napredne stranke i cela partijska oligarhija odvojili su se od realnosti toliko da nisu svesni koliki su gnev i mržnja građana Srbije prema njima, kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, komentarišući tvrdnje o besu Aleksandra Vučića prema stranačkim kolegama zbog lošeg referendumskog rezultata.

Dušan Lj. Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, uz napomenu da Vučić ima realnog razloga za nezadovoljstvo, ističe da je komunikacija lidera naprednjaka prema članstvu uvek u svrhu mobilizacije pred izbore, kao i postavljanja visokih očekivanja.

Prema pisanju tabloida bliskih vlasti, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke je nakon saznanja rezultata referenduma i obraćanja javnosti u nedelju, napustio prostorije stranke ljut na svoje stranačke kolege, poručivši im da su „pametni“, a on „glup“.

Takođe, tabloidi izveštavaju da je otkazao sve svoje medijske i javne nastupe u narednom periodu a čak i da odustaje od kandidature za predsednika.

Ove medijske navode juče je delimično potvrdila i premijerka Ana Brnabić, rekavši da je Vučić nezadovoljan rezultatima.

Navela je da nakon objavljivanja podataka o izlaznosti i prvim rezultatima glasanja na referendumu Vučić „izašao iz prostorija stranke uz reči ‘Vi ste pamenti uzmite sami pa vodite stranku'“.

Pajtić: Vučić u šoku, nesvestan mržnje građana prema njemu; Milenković: Posle poraza na ulici, ovo je još jedan u nizu udaraca na Vučića 2
Foto: FoNet/Marija Đoković

Na pitanje da li se ovakvo prebacivanje odgovornosti na pripadnike SNS, tvrdnjama da glasovi protiv referenduma nisu opozicioni već upravo glasovi njegovih naprednjaka, može tumačiti i kao svojevsrni spin kako bi se u javnosti prikrilo slabljenje Vučićeve vlasti, odnosno, uoči aprilskih izbora – jačanje opozicije, Bojan Pajtić kaže za Danas da većina onih koju su glasali protiv, želeli su da po svaku cenu simbolično glasaju protiv Vučića, ne ulazeći u meritum dokumenta o kome se izjašnjavaju.

– Da stvar po režim bude još crnja, oni su, što zapisnici sa glasačkih mesta pokazuju, u onim sredinama u kojima opozicija nije imala kontrolore – pokrali referendum i falsifikovali glasanje, tako da je pitanje da li je, uopšte, većina izašlih i glasala za amandmane na Ustav. I to i Vučić i njegovi saučesnici znaju i otud panika. Gubitak na glasanju u većini velikih gradova za partiju, koja do juče nije dozvoljavala da izgubi ni u jednoj mesnoj zajednici je šok za tu organizaciju, koja u svojoj bahatosti nije ni primetila koliki broj građana Srbije želi da im vidi leđa – zaključuje Bojan Pajtić.

Dusan Lj Milenkovic

 

Da Vučić zaista ima razloga za zabrinutost i nezadovoljstvo, smatra Dušan Lj. Milenković, jer je, kako kaže, oko 800 hiljada ljudi faktički bez kampanje glavne opozicione grupe izašlo da kaže „ne“ režimu, ne referendumu.

– Posle decembarskog poraza na ulici, ovo je još jedan u nizu udaraca za njega. Ne verujem da je ovde reč o tome da naprednjaci nisu glasali ili da su se izjasnili negativno u odnosu na referendumsko pitanje. SNS je imao ozbiljnu unutrašnju kampanju za mobilizaciju članstva i simpatizera od četvrtka, nekoliko dana pre referenduma, a dodatno je pozivao u nedelju, na dan glasanja, sve sa svojih lista da izađu i zaokruže „da“ kao podršku SNS-u, dakle ne kao podršku referendumu, i ovo je rezultat te kampanje – zaključuje naš sagovornik.

Pajtić: Vučić u šoku, nesvestan mržnje građana prema njemu; Milenković: Posle poraza na ulici, ovo je još jedan u nizu udaraca na Vučića 3
foto FoNet Zoran Mrđa

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari