Parandilović: Izlazak na izbore ne bi imao smisla ukoliko se ne poprave izborni uslovi 1foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Narodni poslanik koalicije Srbija protiv nasilja i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je danas da izlazak opozicije na predstojeće izbore ne bi imao smisla ukoliko se ne poprave izborni uslovi.

Parandilović je agenciji Beta kazao da opoziciji više ne pada na pamet da izađe na izbornu „klanicu“ u režiji Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića.

„Koalicije Srbija protiv nasilja i NADA žele da na izborima pobede SNS i Vučića, ali učestvovati na izborima gde zbog katastrofalnih izbornih uslova nemamo nikakve šanse je potpuno besmisleno“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, vlast bi trebalo da prihvati poziv opozicije na razgovor o poboljšanju izbornih uslova.

„Svi predstojeći izbori, opštinski i gradski, trebalo bi da se održe istog dana, a RTS kao javni medijski servis bi morao da se otvori i omogući podjednaku zastupljenost svih stranaka koje učestvuju na izborima. Ako bi se na dan izbora uočio dolazak birača iz drugih gradova i država, kao što je bio slučaj 17. decembra, izborni proces bi trebalo odmah prekinuti“, istakao je Parandilović.

Smatra da bi razgovori vlasti, opozicije i civilnog sektora o poboljšanju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR-a imali smisla samo uz direktan televizijski prenos.

„Vlastima ne odgovara razgovor o popravljanju izbornih uslova jer su oni od svih prethodnih izbornih procesa napravili lakrdiju i obrukali Srbiju koja je u svetu predstavljena kao država u kojoj je nemoguće održati fer i demokratske izbore“, ocenio je Parandilović.

Kazao je da su i prethodni izbori pokazali da Beograđani ne žele SNS i Vučića.

„SNS i Vučić su u decembru izgubili izbore u Beogradu uprkos enormnim i epskim krađama glasova. Protiv Vučića su glasali čak i Nestorovićevi (Branimir) birači koji su u svakom smislu bili opozicioni. Zbog toga Vučić sada pokušava, još većim izbornim inženjeringom i svakom vrstom sile i pritisaka na birače, da se održi na vlast. Opozicija ne sme da pristane na izbore u situaciji kada Vučić dovodi u Beograd na hiljade birača iz drugih gradova“, naglasio je on.

Parandilović kaže da Vučić i SNS gube poverenje i kod sopstvenih stranačkih koordinatora.

„Oni sada dovode stranačke aktiviste iz drugih gradova da popisuju stanare u Beogradu kako bi na dan izbora lakše sprovodili teror nad biračima. SNS je ušao u svoju poslednju fazu i ne preza u pokušaju da po svaku cenu ostane na vlasti, što im opozicija i građani Srbije ne smeju dozvoliti“, zaključio je Parandilović.

Predstavnici parlamentarne opozicije, koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) i NADA, zatražili su u sredu od vlasti hitan početak razgovora u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova i normalizacijom stanja u društvu.

Oni su ovaj zahtev izneli „imajući u vidu ozbiljnu političku krizu u kojoj se Srbija nalazi i koja je dodatno produbljena neregularnim izbornim procesom“.

Saopštili su da ukoliko do razgovora ne dođe, isključivu odgovornost za stanje u društvu i dalje pogoršanje situacije snosiće vlast.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari