Parlamentarni izbori mogu da traju unedogled, ili da uopšte ne budu završeni 1foto FoNet Nenad Đorđević

Izbori u Velikom Trnovcu danas će biti ponovljeni po četvrti put, ali to ne znači da će konačno biti završeni parlamentarni izbori, konstituisan parlament i izabrana nova Vlada Srbije. Sagovornici Danasa tvrde da ponavljanje izbora može da traje u nedogled i da se čak teorijski nikada ne završe, jer im je to omogućemo izmenama izbornih zakona neposredno pred izbore

Od prvog glasanja u Velikom Trnovcu, ovom sada već svima poznatom bujanovačkom selu prošlo je više od dva i po meseca, a i dalje se ne zna koliko je koja lista dobila glasova, iako tu ima svega 1089 upisanih birača. Ne zna se i ono što je mnogo bitnije ko će dobiti taj jedan preostali poslanički mandat u Narodnoj skupštini. Da li će on pripasti SPS ili Koaliciji Albanaca Doline.

Zbog nepravilnosti, prigovora, poništavanja izbora i žalbi Upravnom sudu uveliko kasni konstitusanje republičkog parlamenta, a samim tim i formiranje nove vlade.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte ističe za Danas da je novim zakonskim izmenama praktično ostavljena mogućnost da se izbori ne završavaju dokle god se ne iscrpu pravni lekovi za odluke koje su donele bilo opštinska, gradska Republička izborna komisija, ili Upravni sud.

“ U tom smislu može da se dogodi teorijski da ovaj izborni ciklus, ne bude završen u dogledno vreme, čak i da uopšte ne bude završen. Dok god bilo koja stranka ulaže prigovor na bilo koju odluku i dok god žalbe budu usvajane možemo imati peti, šesti, sedmi, osmi, deveti krug izbora. Nove zakonske izmene , donete uz ograničenu javnu raspravu i neposredno pred izbore, praktično su omogućile ovakv scenario.

Po završetku izbornog procesa, kada se konstituiše parlament morao bi da se pokrene novi proces izmena i unapređenja izbornih procedura, a Crta predlaže usvajanje izbornog kodeksa, zakona koji bi kodifikovao celokupnu izbornu materiju. Mi ne govorimo o promeni izbornog sistema, već o izboroj infrastrukturi, dakle o načinu sprovođenja, kvalitetu i unapređenju izbora“, navodi Nedeljkov.

Sagovornik Danasa objašnjava da je ponavljanje izbora vrh ledenog brega poblema u ozbiljnj nespremnosti biračkih odbora da sprovode izbore.
“Javnost je intenzivno upoznata sa problemima i nizom nepravilnosti u Velikom Trnovcu, samo zato što tu postoji izuzetno veliki politički interes. Jer Koalicija Albanaca Doline i SPS mogu ostati bez jednog mandata. Ali to što smo mi kao posmatrači CRTE videli u Velikom Trnovcu, uočili smo i na više od 400 biračkih mesta u Srbiji, ali ni jedna stranka nije uložila prigovor, jer nije postojao politički interes. Time samo ilustrujemo vrlo lošu spremnost i kapacitet biračkih odbora, a u konačnom ishodu i same države da sprovodi izbore”, ističe Nedeljkov.

Napominje da je to posledica hroničnog, višedecenijskog bavljanja ljudima koji sprovode izbore i niskom kulturom samih političkih partija koje su u obavezi da edukuju svoje članove biračkih odbora kako da sprovode izbore, narčito onih u proširenom sastavu. Pogrešno je tumačenje da su oni kontrolori izbora.

“ Za ovako loš birački proces odgovornost snose svi politički akteri koji se finansiraju novcem građana”, kaže Nedeljkov.
Očigledno je da su potrebni kvalitetniji članovi biračkih odbora koji bolje poznaju proceduru glasanja. Takođe, ne treba smetnuti sa uma da se glasanje u Velikom Trnovcu sva tri puta odvijalo u izuzetno teškim uslovima sa velikim brojem birača koji imaju nesipravnu dokumentaciju

Na pitanje kako je moguće da se izbori u Trnovcu ponavljaju uvek iz istih razloga, nepostojanje ličnih, ili putnih isprava, sagovornik Danasa odgovara da se to događa u malim, ruralnim srednama i da se u nameri da se izvede što veći broj birača događaju namerne ili nenamerne greške. A problem je što ne postoji ni jedan državni organ za sprovođenje izbora. “Sve se radi usputno, ad hok”, ističe Nedeljkov.

Upitan znači li to da će Srbija zbog ponavljanja izbora i dalje imati odlazeću Skupštinu i Vladu, programski direktor CRTE kaže da i onda kada smo imali te institucije odluke su se donosile u istom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari