Šaip Kamberi: Beograd nas ne želi u republičkom parlamentu 1foto FoNet/TV FoNet

„Nije neophodno da ja budem poslanik u Skupštini Srbije. Svi napori Koalicije Albanaca Doline u ovom predugačkom izbornom procesu imaju za cilj da razobliče spregu SPS-a, SNS-a i državnih institucija i njihovu nameru daljeg degradiranja položaja Albanaca. Jer, nakon nekoliko ponovljanja izbora u Velikom Trnovcu postaje očigledno da nas Beograd ne želi u parlamentu”, kaže za Danas Šaip Kamberi, nosilac liste Koalicije Albanaca Doline.

U iščekivanju najnovije odluke Upravnog suda na žalbu, a povodom odluke RIK-a da poništi izbore uTrnovcu, Kamberi kaže da igra još nije gotova i da se borba za poslanički mandat nastavlja, uprkos tome što vlast i dalje uporno traga za „poštenim Albancima”,a ne onima koji bi da vode samostalnu politiku .

Tri puta su do sada ponavljani izbori u Velikom Trnovcu. Izgleda da su jedino tu zabeležene izborne nepravilnosti?

Ne verujem da je Srbija dostigla takav nivo prilikom izbora da ne bude nigde nepravilnosti. Trnovac je tipičan primer bilo kog mesta u Srbiji kako su izbori išli, osim što je ovo jedino mesto u kome su se dve najače stranke, SNS i SPS u sprezi sa državnim institucijama, udružile kako bi ceo proces iskompromitovale i onemogućile Albance da imaju izabranog predstavnika u parlamentu.

Jedan od zaključaka RiK bio je da je u Trnovcu jedna osoba glasala bez ličnih dokumenata i putne isprave i da se čak nije ni pojavila na glasanju?

Treba imati u vidu da i prvi i drugi, pa i treći put kada su izbori ponovljeni, predsednik biračkog mesta bio je iz redova SNS-a, te je na njima da kažu kako se to moglo dogoditi. Moram da podvučem da zbog te osobe, navodnog njegovog glasanja, nakon drugog ponavljanja, izbori ponovo ponovljeni. Ista situacija, sa ponovila i tokom trečeg glasanja, sa istom argumentacijom ,ali uz dve različite odluke RIK-a.

Na šta konkretno mislite?

Kada su izbori održani po drugi put, kada sam ja dobio mandat, zbog tog navodnog glasanja RIK je poništio izbore. Sada nakon trećeg glasanja, kada imamo istu situaciju sa istim licem, RIK nalazi da to nije relevantno. Dakle, očigledna je namera, da bez obzira na kršenje zakona, RIK ima jedan jasan cilj, da onemogući Albance da imaju svog predstavnika u parlamentu. Ostaje da vidimo kako će sud odlučiti, ali ako se pozivamo na izjavu predsednika Vučića da će „Vlada brzo da se formira“, nalazim da on prejudicira, ili unapred zna kakva će biti odluka Upravnog suda. Ako ovome dodamo i ono pismo nekoliko stranaka koje traže da se „izbori što pre okončaju“ sasvim je uočljiv politički pritisak na institucije da i pod pretpostavkom kršenja zakona, završe izborni proces.

Zašto smatrate da je SPS-u toliko neophodan još jedan mandat?

Da, zašto je njima bitan tridesetdrugi mandat, a nama ne treba da bude bitan ni jedan jedini? Nije im bitan nimalo, osim ako krajnja namera nije da Albancima oduzmu jedan mandat.

 Opet nije jasno zašto bi jedan albanski poslanik bio toliko veliki problem u parlamentu?   

To bi trebalo da kažu oligarsi u Beogradu. Ali je očigledno da ovakva vlast ne želi da joj se otvoreno i javno, u parlamentu kaže ono što ne želi da čuje. Svestan da plaćam dug zbog mog odnosa prema parlamentarnoj većini u prošlom sazivu. Oni bi da razgovaraju o osetljivim stvarima, ali ne javno i daim se ne na očigled svih kaže ono što ne trpe.

Čini ste da ste imenovani kao glavni krivac zbog koga izborni proces još nije završen, niti je konstituisan parlament.

Zašto bih ja bio krivac, a ne SPS. Izbori bi se, što se nas tiče, završili još tamo 28 aprila, da nekome nije stalo da Albancima ukradu mandat, što su i učinili. SPS je taj, a tu mu je SNS zdušno pomogao, koji je prvi započeo ovo vrzino kolo. Mi smatramo da smo pokradeni i zato koristimo samo ona sredstva koja su zakonom određena da dokažemo da nam mandat pripada ili, u suprotnom, da Srbija nije demokratska država, da je ona ksenofobna i netrpeljiva prema Albancima.

Da li je ovim neprekidnim poništavanjem izbora  propuštena prilika za integraciju albanske manjine u institucijama?

Ne bi bilo prvi put da Srbija propušta prilike da sa Albancima sedne i razgovara konstruktivno. Mi imamo tri sporazuma sa Vladama u Beogradu koji se ne poštuju.

Ovo nije način reševanja problema, i Srbija, što pre bude shvatila da sa svim manjinama i posebno sa Albancima mora da sedne i razgovara konstruktivno, to će bolje i po nju biti i njen evropski put, ako u ovoj zemlji postoji neko ko želi evropsku Srbiju.

Želite li to da kažete da je demokratija pala na ispitu?

Svi izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija zadnjih godina pokazuju da je Srbija hibridna zemlja, da se u njoj guše medijske i lične slobode, da su manjine marginolizovane, da se u ovoj zemlji otvoreno veličaju ratni zločinci i negiraju ratni zločini. Demokratija je odavno pala na ispitu u Srbiji, ali je meni žao što je i Evropska Unija pala na ispitu, što nije na vreme uočila politiku tri stolica na koje je Beograd celo vreme sedeo.

Dokle mislite da idete sa žalbama i ponavljanjem izbora, jer vam zakon dozvoljava?

Svi napori Koalicije Albanaca Doline u ovom predugačkom izbornom procesu imaju za cilj da razobliče spregu SPS-a, SNS-a sa državnim institucijama i njihovu nameru daljeg degradiranja položaja Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari