Pauer: Stvaranje ZSO suštinski korak za nastavak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije 1Foto FoNet Milica Vučković

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je danas u Prištini da je stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) suštinski korak da se obezbedi nastavak procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem prenela poruke administracije američkog predsednika „o poslednjem dogovoru dve zemlje“.

Prema njenim rečima, hitno je formiranje „Asocijacije – Zajednice“ i sprovođenje sporazuma.

Dodala je da proces normalizacije treba da se završi međusobnim priznanjem i da je to i dalje stav SAD.

„Kao predstavnik Bajdenove administracije, (predsednika SAD Džozefa Bajdena) došla sam da pojačam poruku koju je njegova administracija rekla o važnosti sprovođenja sporazuma koji će dovesti do normalizacije koja će biti izuzetno važna za Kosovo i Srbiju“, kazala je ona.

Navela je da je bilo „opsežnih razgovore u poslednjih nekoliko sati o hitnosti osnivanja Asocijacije (ZSO)“ kao i o, kako je kazala, „hitnosti potpunog sprovođenja svih aspekata sporazuma“.

„Nadamo se da će strane sa konkretnim predlozima preći u naredne faze dijaloga“, naglasila je ona.

Pauer je rekla da su „politički izbori pred kojima se nalaze dve zemlje veoma teški“.

„U ime SAD i Bajdena, želim još jednom da podvučem hitnost da se krene dalje sa implementacijom, kao i važnost razgovora u kojima je posredovao (specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav) Lajčak“, kazala je ona.

Podsetila je na ranije stavove zvaničnika SAD.

„Jasno smo stavili do znanja preko (specijalnog savetnika američkog Stejt departmenta Dereka) Šolea (Chollet) i (specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela) Eskobara (Gabriel Escobar), ukazali smo šta su principi i verujem da se u „Asocijaciji“ to mora poštovati i verujemo da će se iskreno i ova pitanja rešavati konkretno i pomoći da se napreduje i „obezbedi veliki napredak, koji će biti učinjen narednih dana“, kazala je Pauer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari