Paunović: Slika okupirane zemlje kojom vlada mračna sila 1Foto: Medija centar Beograd

Svaki korak ove kriminalne organizacije infiltrirane u državne institucije, pre svega u policiju i tužilaštvo raskrinkavaćemo kad gde i gde god možemo, otkrivajući i imena aktera kad god smo u prilici.

Žrtve su u strahu i kad i govore o tome šta im se desilo ne žele da o tome govore u javnosti. Pa zamislite na kraju da li biste očekivali da u vreme okupacije neko otvoreno govori o maltretiranju kroz koje je prošao od strane okupacione tajne policije, od koga biste mogli da očekujete pomoć?

Ovo nije preterano poređenje, kaže za Danas predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, povodom otvorenog pisma koje su odbornici ove opštine napisali i u kojem navode da su predstavnici lokalne vlasti i građani u Paraćinu svakodnevno izloženi pretnjama, ucenama i iznuđivanju priznanja za nepostojeće krivice. Za takvu situaciju optužili su povereništvo SNS i lokalnu policiju. Opisali su i metode pritiska na građane i zloupotrebe državnih službi koje se prema njihovim saznanjima, koriste se u Paraćinu u cilju „prekomponovanja“ lokalne vlasti i onemogućavanja političkih protivnika SNS-a da učestvuju na izborima. (Pismo u celosti možete pročitati na stranama 10 i 11)

Pismo je upućeno Vladi Srbije, ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova, lokalne samouprave, zatim Savetu Evrope, predstavnicima EU u Srbiji, kao i ambasadama zemalja članica EU, drugim ambasadama sa kojima je opština imala saradnju a koje nisu članice EU, međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i praćenje sloboda kao što su HRV, Freedom house i predstavnicima medija.

Paunović kaže da je reč je o više od trideset lica koji su prošli kroz naprednjačke metode.

– Petnaestak je prošlo kroz direktnu obradu policije i tužilaštva, anonimne prijave, ostali su imali drugačija iskustva, kao što su pretnje, otpuštanje sa posla, pretnje članovima porodice itd – navodi naš sagovornik.

On ne očekuje nikakvu posebnu reakciju vlasti u Srbiji ili nekog iz inostranstva, ali očekuje da u budućnosti to pismo bude deo izveštaja međunarodnih organizacija koje se bave Srbijom.

– Što se tiče domaćih institucija ukoliko one stoje iza ovakvih aktivnosti kojima se krše ljudska prava naravno da nikakvu reakciju ne treba očekivati, osim možda žešćeg pritiska kako bi se opravdala dosadašnja aktivnost. Ukoliko je ipak reč o aktivnosti lokalne kriminalne organizacije koje se infiltrirala parama u policiju i tužilaštvo koristeći se kupljenom „franšizom“ SNS, što nije isključeno, možda su moguća i iznenađenja, ali sumnjam – ukazuje on.

Na pitanje koje rešenje vidite za ovakvu situaciju, on kaže da je to oslobođenje Srbije od sprege države, tajkuna i kriminalaca.

– Ovo je sada tamni vilajet u kojem tajkuni kupe „franšizu vlasti“, u našem slučaju „akcije povereništva SNS“, zatim verovatno potplate državne službenike u policiji i tužilaštvu da bi uništili političke protivnike, a uz to angažuju lažne „medije“ i čiste kriminalce da zastraše, diskredituju i uklone sa političke scene sve obične građane zainteresovane za javni život. To je slika okupirane zemlje kojom vlada mračna sila, u našem slučaju ne strani nego unutrašnji mafijaški okupator – opisuje on.

A upitan mislite li da će ovakvo ponašanje naprednjaka prestati ako preuzmu opštinsku vlast u Paraćinu, za koju se grčevito bore, Paunović odgovara da neće.

– Proganjaće i nadalje sve ljude koji se bilo kako usude da se usprotive ili pokušaju politički da se organizuju protiv njih. Otpuštaće članove porodica, slaće inspekcije i policiju da bi zatrli svaki otpor zloupotrebljavajući državnu silu. Svakog koga mogu pokušaće da unište, diskredituju, zatvore ili opterete teškim materijalnim kaznama za nepostojeća dela, pretiće deci. Oni su prešli granicu i više nema nazad. Svesni su da svako odustajanje i mogući politički poraz za njih znači i potpunu propast, jer više ne znaju kome su kad šta naređivali da čini nezakonito, koga su i kako potplaćivali. Moraju da vladaju ili ih neće biti – zaključuje Saša Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari