Pavićević: Sve više se polarizuje politička scena u Srbiji 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Profesor na Fakultetu političkih nauka Beogradskog univerziteta Đorđe Pavićević ocenio je danas da se sve više polarizuje i zaoštrava politička scena u Srbiji na dve strane i da sukobi postaju oštriji.

„Da li će moći da se situacija smiri i vrati u neku normalu – teško, mislim da je otišlo daleko“, izjavio je Pavićević agenciji Beta povodom protesta „Stop krvavim košuljama“, ujedinjavanja opozicije u borbi za fer i slobodne izbore, ali i istupanju lidera Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića iz politike.

On je kazao da se polarizacija ne odnosi više samo na to da li si za jednog od osnivača Savez za Srbiju Dragan Djilasa, a protiv predsednika Srbije i predsednika SNS Aleksandra Vučića ili obrnuto, te da polarizacija prevazilazi tu podelu i ide na to u kom će pravcu zemlja ići, a ne ko će vladati.

Pavićević je ocenio i da ne sumnja da će neko pokušati da prisvoji proteste i ocenio da će ako ih Dragan Đilas ili neko drugi prisvoji biti greška.

Velik broj onih koji su prethodnih puta izašli na ulicu bi od toga mogao da odustane i ocenio da je pitanje da li bi uopšte velik broj građana i izašao na ulici da ih pozovu predstavnici političkih opcija.

Govoreći o odluci Jankovića da napusti politiku, on je ocenio da je Janković trpeo pritiske iznutra da se priključi opozicionom frontu.

On je kazao da može i dalje biti onih koji bi bila treća ili četvrta kolona, ali da je pitanje da li će to biti neko ko jeste realna opozicija ili neko koje tu samo figirano da na političkoj sceni zauzima to mesto.

Da podsetimo, Savez za Srbiju (SZS) ocenio je danas da su lokalni izbori u Lučanima pokazali kako nema uslova za poštene izbore i da opozicija u ovakvim okolnostima neće učestvovati na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari