Pavle Grbović: Grupa liberala vidi Srbiju u EU do 2029, EPP to odbili 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Neka čitaoci sami zaključe ko misli bolje Srbiji da li liberali (Savez liberala i demokrata za Evropu ALDE) koji jasno stavljaju do znanja da ovde postoje suštinski problemi ali jasno oročavaju kad bi Srbija mogla da postane deo EU. Ili predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koji dođu i tapšu Vučića ali beže od pitanja kada Srbija koju hvala treba posane članica Unije – kaže za Danas Pavle Grbović, koji je u sredu boravio u Sloveniji gde se na marginama samita zemalja EU i Zapadnog Balkana sastao sa predsednicima i premijerima zemalja EU čije su partije u grupi ALDE.

On je razgovarao i sa predstavnicima ALDE iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Grbović kaže da su se na sastancima uglavnom čule kritike na račun stanja demokratije i vladavine prava u Srbiji.

– Pozitivno je bilo da su liberali insistirali na tome da se oroči datum integracija, odnosno da priključenje zemlja Zapadne Evrope bude 2029. Ali je jasno da su kasnije predstavnici EPP to odbili – ukazuje on.

Prema njegovim rečima, za Srbiju i njen evropski put mnogo je važnija podrška zemalja koje na najbolji način reprezentuju evropske vrednosti, onih država sa jakim institucijama i razvijenom vladavinom prava, od privatnih simpatija i poslovnih kombinacija Aleksandra Vučića sa Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske.

– Neka čitaoci sami zaključe ko misli bolje Srbiji da li liberali koji jasno stavljaju do znanja da ovde postoje suštinski problemi i koji se ne libe da jasno iskažu svoje mišljenje o tome. I jasno oročavaju kad bi Srbija mogla da postane deo EU. Ili predstavnici EPP koji dođu u Srbiju i tapšu Vučića po ramenu i pričaju kako je on najprosperitetniji lider u ovom regionu. A kada dođe do toga kada će Srbija, takva kakvu hvale da postane članica EU, oni od tog pitanja beže. Vrlo je očigledno da je i njima jasno kakva je vlast Vučića i kakva je Srbija pod Vučićem. I da nikada neće postati deo EU – zaključuje Grbović.

Grbović je imao priliku da razgovara sa svim ALDE premijerima, Aleksandrom De Kroom premijerom Belgije, Havijerom Betelom, premijerom Luksemburga, i Kajom Kalas premijerkom Estonije. U saopštenju PSG se navodi da je Grbović, poseban razgovor vodio sa Markom Ruteom, premijerom Holandije i liderom VVD, sa kojom će intezivirati saradnju u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari