Petar Petković nakon sastanka Vučića i Lajčaka: Predsednik Srbije tražio da Kurti prestane s provokacijama 1Foto: Print screen Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za djalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom insistirao da Aljbin Kurti prestane sa provokacijama, a odluka o ukidanju dinara je jedna od njih koja ima za cilj da protera srpski narod i južno i severno od reke Ibar, naveo je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM posle satanak Vučića i Lajčaka.

Petković, koji je ovlašćen da u ime predsendika države, saopšti sadržaj razgovora, naveo je da on nije bio nimalo lak i da je Vučić podvukao šta su glavni problemi u normalizaciji odnosa.

– Na prvom mestu Vučić je istakao veoma težak položaj srpskog narodna na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi poteze koji idu u pravcu urušavanja života Srba. Istakao je i potrebu za formiranjem ZSO na koju Beograd i narod na KiM čeka više od deset godina, ukazavši na to da Priština opstuiše formiranje ZSO kroz dogovor o statutu. Priština odbija razgovore u tom pravcu i izlazi sa jednostanim potezima – naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, Vučić je istakao i važnost peticija Srba o smeni nelegitimnih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

– Sada je na redu Aljbin Kurti da postupi po uputstvu koje je sam doneo i kako bi se organizovali izbori na kojim bi u skladu sa voljim naroda bili srpski gradonačenilci – kazao je direktor Kancelarije.

On je naveo da je Beograd za dijalog, mir i normalizaciju koja podrazumeva da deca idu u školu, ljudi na posao i da imaju pravo an platu, penziju i socijalna davanja.

– Zato nam je potrebna ZSO, kako bi se stvorio mehanizam i okvir za opstanak našeg narod i kako bi bila unapređna njihova prava koja se kreše od strane Prištine svakog dana. Mi smo odgovorna strana i odgovorno gledamo na ispunjavanje naših obeveza u dijalogu. Ali za to je potrebna i druga strana koja prtivprvanim potezima pokušava da sruši dijalog i dovede u pitanje dijalog i opstanak našeg naroda na KiM – zaključio je Petković.

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je u Beogradu novembru prošle godine.

Lajčak je došao u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM. Do sada su tim povodom reagovale zemlje Kvinte, američki ambasador na Kosovu koji se satstao sa guverneru Centrane banke Kosova, kao i portparol EK Petar Stano koji je rekao da o ovom pitanju treba razgovarati u Briselu.

Podsetimo, Lajčak sutra odlazi u Prištinu. Očekuje se da će se sastati sa predstavnicima lokalnih institucija, ali još nema potvrde da li će biti održan sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

U međuvremenu, već je potvrđeno održavanje sastanka sa zamenikom premijera i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari