Peter Stano: Vitalno za sve ministarske izbore da su učinjeni u skladu sa Ustavom Kosova 1Foto: Twitter

Najavljena poseta Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini planirana je još krajem prošle nedelje i nema nikave veze za jučerašnjim imenovanjem Nenada Rašića za ministra u kosovskoj Vladi, rekao je portparol EU Peter Stano.

Kada je reč o samitu Zapadnog Balkana u Tirani, Stano je ponovio koliko je važno njegovo održavanje, posebno u regionu i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

On se, posle pitanja novinara, osvrnuo na to imenovanje, novu oštru retoriku iz Beograda, ali i najavu mogućeg neučešća Srbije na samitu u Tirani naredne nedelje.

„Evropska unija očekuje evropsko ponašanje i kada je reč o retorici i kada je reč o rešavanju problema, o akcijama i pokušajima da se pronađe rešenje. Ono što se juče dogodilo na Kosovu već smo komentarisali – da je u okviru dijaloga Beograda i Prištine međusobno poverenje od suštinske važnosti. Rekli smo vrlo jasno da u ovom kontekstu, bez obzira na imenovanje Nenada Rašića kao ministra za zajednice i povratak na Kosovo, vitalno za sve ministarske izbore da su učinjeni u skladu sa Ustavom Kosova. EU i sve države članice pozivaju Kosovo da osigura da su svi proceduralni koraci u imenovanju ministara koji predstavljaju manjinsku zajednicu u potpunosti ispoštovani i naše preliminarno tumačenje jučerašnjeg imenovanja je da ne ispunjava sve uslove predviđene Ustavom Kosova. To je svakako sada na Ustavnom sudu Kosova da procesuira i mi očekujemo od Prištine da se uskladi sa Ustavom, što je od suštinske važnosti za vladavinu prava“, rekao je Stano.

Dodaje da je izuzetno važno imati na umu veoma krhku situaciju.

„Imali smo već moguću eskalaciju koja godinama nije viđena i koju je EU iskoristila kao priliku da pozove Srbiju i Kososvo na deeskalaciju i da se uzdrže od jednostranih poteza i provokacija. Situacija je krhka i svaka akcija koja može da izazove nove tenzije ili da poveća postojeće, mora da se izbegava. Ponavljam poziv EU i svih 27 članica obema stranama da odmah učine sve da se Srbi vrate u kosovske institucije, u skladu sa postignutim sporazumima. Kada je reč o samitu Zapadnog Balkana u Tirani, ponavljam koliko je važno njegovo održavanje, posebno u regionu i posebno u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji“, dodao je Stano.

Danas je predsednik Srbije ponovo izrazio razočarenje prethodnom reakcijom EU na imenovanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi i izrazio očekivanja da će se to promeniti.

Juče je Stano posle imenovanja pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.