PROTEST PROTIV FRANCUSKO-NEMAČKOG PLANA ZA KOSOVOfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Više desetina političara, naučnih radnika i javnih ličnosti potpisalo je peticiju za puštanje na slobodu novinara Dejana Petra Zlatanovića i društvenog aktiviste Damnjana Kneževića, koji su pritvoreni nakon Sretenjskog protesta ispred Predsedništva u Beogradu.

Smatramo da verbalni delikt nikako ne može biti osnov za određivanje pritvora od 30 dana, bez ikakvog učinjenog krivičnog dela, i pozivamo sve novinare, političke stranke i posebno udruženja za zaštitu ljudskih prava da se oglase i stanu u odbranu slobode govora kao jednog od osnovnih i Ustavom zagarantovanih ljudskih prava svih građana Srbije, navodi se u peticiji.

Dodaje se da potpisnici potvrđuju zaključke Svetosavskog proglasa za spas Kosova i Metohije i traže od nadležnih državnih institucija da nametnuti francusko-nemački sporazum o KiM bude odbačen odmah i u celosti.

Zahtevamo i da prestane medijski i svaki drugi progon pojedinaca i organizacija koji se suprotstavljaju ovom novom zapadnom ultimatumu, već da se krivično-pravni progon preusmeri prema onima iz aktuelne vlasti koji su pristali da se ovaj protivustavni sporazum potpiše, stoji u peticiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari