Petković: Kurti da čuva živce jer će Vučić još dugo braniti srpske interese na KiM 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

„Kao što se Kurtiju priviđaju nekakve vojne pretnje Srbije, a zapravo Kurti je taj koji sve vreme preti, Vjosi Osmani se priviđaju tri rešenja koje je takozvano Kosovo navodno ponudilo za održavanje izbora u pokrajini“, reagovao je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, na izjave kosovskih zvaničnika tokom protekla dva dana u vezi sa Srbijom i izborima koji su se održali u nedelju.

Na tim izborima, srpskim državljanima na Kosovu i ovoga puta uskraćeno je pravo da glasaju na teritoriji na kojoj žive. Oni su u nedelju putovali ka jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji.

I dok i ovog puta, za takav scenario, Srbija krivi isključivo vlasti u Prištini, kosovska predsednica Vjosa Osmani ponovila je juče da je zapravo Srbija ta koja je sprečila Srbe da glasaju na Kosovu, a nakon što nije pristala na nijednu od tri opcije koje im je Priština ponudila.

„Kosovske institucije dale su pravo građanima Srbije koji imaju dvojno državljanstvo da glasaju preko kancelarije za vezu, bilo poštom ili potpisivanjem bilateralnog sporazuma koji bi uvažio najbolju međunarodnu praksu u tom pogledu. Dakle, postojale su tri opcije, od kojih nijednu Srbija nije prihvatila“, kazala je juče Osmani na konferenciji za medije povodom godišnjice svog mandata.

Petković, sa druge strane, danas ističe da je svima dobro poznato da su sve zemlje Kvinte i EU jasno navele da je jedina i isključiva odgovornost za neodržavanje izbora na prostoru KiM na Prištini, dok je, kako tvrdi, Beograd pokazao konstruktivan pristup.

Petković se takođe osvrnuo i na komentar kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je pre dva dana poručio da smatra da je „zbog nedostatka demokratije, pobednik izbora u Srbiji bio unapred poznat“.

Direktor Kancelarije za KiM smatra da je glavni razlog ovakvih „sinhonizovanih napada i laži“ albanskih političara, zapravo taj što je politika predsednika Aleksandra Vučića, čiji stub, kako je naglasio, čini i odbrana srpskih nacionalnih interesa na Kosovu „dobila čelični legitimitet i punu podršku naroda“.

„Jasno je da bi Kurti i ostali političari u Prištini više želeli da su na izborima u Srbiji pobedili njhovi puleni Ponoš i Đilas, jer bi tako lakše ostvarili svoje interese da na Kosovu i Metohiji nema Srba i dobili priznanje na tacni. Želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo“, naveo je Petković u reakciji.

Dodaje i da Kurtiju niko nije kriv što su on i njegova partija Samoopredeljenje, kako tvrdi Petković, za samo par meseci izgubili polovinu svog glasačkog tela, dok je Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu sa gotovo 60 odsto glasova.

Petković takođe ističe da su Srbi sa KiM i izabrali Vučića, jer, kako je kazao, znaju da će se on boriti za njihova prava.

„Dok god je predsednik Aleksandar Vučić na čelu Srbije, Srbi na Kosovu i Metohiji znaju da će se boriti za njihova prava, bezbednost i ekonomski napredak zbog čega su puno poverenje ponovo dali predsedniku Vučiću“, poručuje.

Direktor Kancelarije za KiM stoga je za Kurtija imao i savet.

„Neka Kurti čuva živce jer će Aleksandar Vučić još dugo braniti srpske nacionalne interese na KiM. I tu nikakve Kurtijeve laži ne pomažu“, podcrtao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari