Petković: Kurti nastavlja da preti ukidanjem KM tablica 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti, Srbima na severu Kosova nastavlja da preti ukidanjem KM tablica pozivom da preregistruju vozila na RKS tablice.

On je u saopštenju poručio Kurtiju da će se zvanični Beograd izboriti i za KM registarske tablice „kao što je sačuvao srpske lične karte na Kosovu i Metohiji“, prenela je kancelarija.

Petković je ocenio da to što Kurti snima video materijale na srpskom jeziku, a ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja fotgrafiše za društvene mreže na severu Kosova, neće sakriti „činjenicu da je Priština na pragu energetskog kolapsa“.

Pozvao je Kurtija i Svečlju da „ne pokušavaju da treniraju mišiće“ na severu Kosova jer time, kako je ocenio, „samo pokazuju koliko su im snage skromne, a dometi još manji“.

Kurti je, u poruci na Fejsbuku prethodno naveo da će „od danas do 31. oktobra, u 34 opštinska centra za registraciju vozila trajati proces preregistracije vozila sa tablicama koje izdaje Srbija u registarske tablice Republike Kosovo“.

„Pozivam građane Kosova, vlasnike automobila registarskih oznaka PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA i ĐA da ih preregistruju u RKS registarske tablice u naredna dva meseca“, naveo je Kurti u video poruci na srpskom jeziku.

Sporazum o dokumentima ne znači priznanje kosovske nezavisnosti

Petković je upoznao specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuarta Piča sa sadržajem dogovora o ličnim dokumentima istakavši da to nipošto ne znači priznanje kosovske nezavisnosti.

Petković je rekao da dogovorom Beograd uz garancije Evropske unije, uspeo da sačuva srpske lične karte za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, i južno i severno od Ibra.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je naveo da je sastavni deo dogovora i „disklejmer“ u kojem jasno stoji da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine, vrši isključivo da se olakša sloboda kretanja pojedinaca i da ovaj dogovor nikako ne znači priznanje takozvanog Kosova, već da je postignut u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je sagovorniku preneo čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu, istakavši da je dijalog jedini put i način za rešavanje nesuglasica na relaciji Beograd-Priština.

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič je pozdravio dijalog na najvišem nivou između predstavnika Beograda i Prištine i pozvao na konstruktivno angažovanje obe strane u svetlu šire krize, izazvane ratom u Ukrajini.

Petković je podsetio i da je Beograd u tom smislu ispunio sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine, koja nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina i sa kojom bi se svi problemi na terenu lakše i efikasnije rešavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari