Petković odbacio navode Kurtija o kampanji Beograda i pozvao ga na poštovanje Briselskog sporazuma 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je danas negirao navode kosovkog premijera Aljbina Kurtija da je Beograd razvio „divlju kampanju dezinformacija“ i optužio ga da upravo on to radi.

Petković je u saopštenju pozvao Kurtija da „pokrene procedure za ispunjavanje obaveza preuzetih u Briselu, čiji je EU garant“, prenela je Kancelarija.

Kurti je prethodno danas u Skupštini Kosova, na optužbe opozicije zbog odlaganja odluka o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, odgovorio da se na implementaciju tih odluka čekalo 11 godina, a da sada problem predstavlja odlaganje na mesec dana.

Kako prenose kosovski mediji, Kurti je ponovio da je Beograd razvio „divlju kampanju dezinformacija“ i da je to glavni razlog zašto je odložio sprovođenje dve odluke vlade.

Petković je pozvao Kurtija da kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova.

„Umesto da pokrene procedure za ispunjavanje obaveza preuzetih u Briselu čiji je EU garant, Kurti nastavlja sa kampanjom dezinformacija i napada na zvanični Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije“, rekao je on.

Rekao je i da „jedino mesto gde se dogovori postižu i tenzije smiruju jeste pregovorački sto“.

„Neka se ne zavarava Kurti da je svoje mere samo odložio, jer dobro zna da Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma i oduzimanje njihovih legitimnih ljudskih prava“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari