Petković: Onemogućavanje referenduma na Kosovu imaće nesagledive posledice 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da će odluka prištinskog parlamenta da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu imati „nesagledive posledice“.

On je u saopštenju naveo da je Skupština Kosova ušla u „fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom, pokušavajući da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba“.

„Neka (premijer Kosova Aljbin) Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini“, naglasio je Petković u saopštenju.

On je obrazloženja iz rezolucije prištinskog parlamenta ocenio kao „najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma“, kao i upotpunjivanje „kampanje represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima“.

Petković je ocenio i da predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu, kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, „već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama koje prištinske političke strukture nisu doživele kao obavezujuće“.

„Time je Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta“, kazao je Petković.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari