Petković sa ambasadorkom Nemačke o iskrenoj želji Srbije za dijalogom 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Petković je na sastanku sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakao da takvo opredeljenje Beograda ni ovoga puta nije naišlo na razumevanje prištinske strane, koja je, na sve načine pokušavala da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

„Beograd će istrajati u svojim nastojanjima da obezbedi čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato neće odustati od sprovođenja onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se pre svega odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je Petković.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, on je ukazao na presuda Ivanu Todosijeviću, ocenivši da Priština nastavlja da unilateralnim potezima krši Briselski sporazum.

Petković je ambasadorki Nemačke ukazao na „jednostrano kršenje sporazuma o registarskim oznakama“, što je i EU nedvosmisleno potvrdila svojim saopštenjem.

„Savezna Republika Nemačka, kao članica EU i zemlja koja je zainteresovana za trajno rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji, može da doprinese da se u regionu Zapadnog Balkana jasno podrže snage koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari