Petković sa zvaničnikom Turske ohrabren razgovorima o ZSO 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa načelnikom Odeljenja za Balkan Ministarstva inostranih poslova Turske Ilhanom Sajgilijem, koga je obavestio o stanju dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu razgovora, održanu u Briselu, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

Petković je istakao da ohrabruje činjenica da se prvi put u poslednjih nekoliko godina razgovaralo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što prištinska strana i dalje uporno odbija, a bez čega se u pregovorima ne može krenuti dalje.

U razgovoru je bilo reči i o odluci Prištine da održi lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova, na kojima Srbi neće učestvovati s obzirom na to da je formiranje ZSO apsolutni preduslov za povratak Srba u institucije.

Petković je sagovorniku preneo da je reč o nelegalnim i nelegitimnim izborima i da kosovski premijer Aljbin Kurti nasilnim putem želi da postane faktički gradonačelnik u sve četiri opštine na severu, a uz pomoć dva odsto albanskog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari