"Pitanje prestanka ljubavi Šapića i Đilasa potpuno nevažno za Beograđane": Sagovornici Danasa o izvinjenju bivšeg gradonačelnika 1foto FoNet Milica Vučković Aleksandar Šapić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV

Izvinjenje Dragana Đilasa, bivšeg gradonačelnika Beograda, Beograđanima, zato što je svojevremeno aktuelnog gradonačelnika Aleksandra Šapića postavio za svog pomoćnika izazvalo je oprečne reakcije kod građana, ali i među političarima.

I dok jedni smatraju da Đilas priznaje samo upadljive greške koje donose polutičke poene, dotle drugi tvrde da je dobro što je do izvinjenja došlo, jer je jedna od najvećih zamerki na račun bivše vlasti loša kadrovska politika. Ima i onih koji navode da je pitanje prestanka ljubavi Šapića i Đilasa potpuno nevažno, pogotovu u vreme krize na Kosovu.

Mladen Mrdalj, politikolog smatra da se Đilas izvinjava da bi pokazao da je drugačiji od ostalih, da ume da prizna grešku.

„Samo što to sve deluje ružno, jer priznaje samo grešku koja je upadljiva građanima“, kaže Mrdalj, dok Pavla Grbović, lider PSG smatra da Šapićevo samopouzdanje potiče iz njegovog neznanja, koje je neograničeno.

„Verujem da takav čovek ne treba da bude na mestu gradonačelnika Beograda i nadam se da će u narednim mesecima imati što više javnih nastupa, jer nakon svakog njegovog istupa se iznova potvrđuje da je reč o čoveku koji nije dorastao funkciji koju obavlja. Kad je reč o Đilasovom izvinjenju dobro je što je do njega došlo jer je jedna od najvećih zamerki na račun bivše vlasti loša kadrovska politika i to ne treba kriti jer bi se time samo povećala šansa za pravljenje novih grešaka“, ističe Grbović.

A Janko Veselinović, poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni smatra da realno Aleksandar Šapić svakim danom pokazuje neko drugo lice koje je ponekad uspeo da sakrije. To je bahatost, samoljublje i lična korist. Posebnu prevrtljivost je, kako kaže, pokazao prelaskom u SNS i gaženjem većine onoga za šta se načelno zalagao.

„U tom svetlu vidim Đilasovu izjavu, jer je teško saznanje da ste takvog čoveka imali kao saradnika“, napominje Veselinović.

Miloš Pavlović, šef odborničke grupe Narodne stranke smatra da se u poslednje vreme često pridaje preveliki značaj u javnosti ličnim sukobima poput Vesić-Šapić ili Đilas-Vesić.

„Vreme nam je pokazalo da je to apsolutno nepotrebno i da od tih njihovih sukoba građani Beograda nemaju ništa, pa niti od bilo čijeg izvinjenja. Ono što građane interesuje jeste rešavanje njihovih svakodnevnih problema koji su u Beogradu sve veći i veći. Saobraćaj je u kolapsu, zagađenost prevelika, cene hrane i režijskih troškova divljaju, porez se povećava i građani svakoga dana grcaju u problemima koje Aleksandar Šapić, kao naslednik politike Siniše Malog, Gorana Vesića i Srpske napredne stranke nije u stanju da reši“, kaže Pavlović za Danas, a sličan stav ima i Natalija Stojmenović odbornica NDBG u skupštini Beograda.

Prema njenim rečima, Šapić predstavlja kontinuitet politike SNS-a i SPS-a što se jasno vidi time što nema znanje i sposobnost da reši goruće probleme građana kao što je ogromna cena stanarina, energetska kriza i zagađenje. Jasno je, kaže, da oni ne znaju i ne žele time da se bave.

„Ono što je bitno i na čemu pokret Ne davimo Beograd insistira jeste da sa ljudima koji predstavljaju SNS i SPS nema nikakve saradnje, dogovora i razgovora jer je to politika kakvu ne želimo da vodimo i to smo rekli i kada je Dragan Đilas išao na razgovore sa Aleksandrom Vučićem. Mi vodimo politiku gde smo glas građana i to ćemo nastaviti i u institucijama i van njih, predstavljamo nove ljude i smatramo da umesto izvinjenja treba ponuditi rešenja“, poručuje Stojmenović.

Ima i onih koji smatraju da je u trenucima kada se Srbija suočava sa velikim političkim problemima degutantno pričati o nečijim zakasnelim izvinjenjima.

„Sada kada se suočavamo sa novom krizom oko registarskih tablica iz koje izlaz tražimo obećanjima da ćemo iste prestati da izdajemo svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, smatram da je pitanje prestanka ljubavi gospode Đilasa i Šapića potpuno nevažno. Kao daleko važniju temu možemo da kandidujemo i predlog potpredsednika Narodne Skupštine iz redova stranke Dragana Đilasa, Borka Stefanovića koja se odnosi na zahtev za uvođenje Sankcija Ruskoj Federaciji“, poručuje poslanik Zavetnika.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda, na Tviteru je uputio izvinjenje Beograđanima što je svojevremeno aktuelnog gradonačelnika Aleksandra Šapića postavio za svog pomoćnika.

Đilas je u objavi i podelio video snimak u kome ga Šapić proziva što je nekada tražio da se kupi i podeli drvo trešnje, a ne višnje, objasnivši da je bila reč o humanitarnoj akciji.

„Izvinjavam se Beograđanima što sam prihvatio da ovakvog čoveka postavim za svog pomoćnika“, napisao je Dragan Đilas na Tviteru, a pre te rečenice u objavi je objasnio, da je 2011. u zemljotresu u cunamiju u Japanu stradalo 16 hiljada ljudi.

„Kao znak solidarnosti podelili smo 1001 sadnicu japanske trešnje na Trgu republike“, istakao je Đilas.

Uz objavu, pušten je i kratki snimak Šapićeve izjave novinarima, u kojoj aktuelni gradonačelnik objašnjava da se desio stampedo na Trgu Republike kada je „Đilas odlučio“ da se podele „baš trešnje, a ne recimo višnje, i niko nije pitao zbog čega“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari