Nije prvi put da prolaznici na fasadama vide uvrede na račun opozicionara: Od "619 miliona" do "Kurtijeve opozicije" 1Foto: Dveri

Tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, o čijem ponovnom aktivnijem političkom delovanju se ovih dana priča, i tadašnji predsednik SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić već u drugoj godini svoje vladavine susreli su se sa plakatima kojima su bili označavani kao izdajnici.

Građani su na ulicama mogli da vide plakate s likom Nikolića i Vučića i parafraziranom replikom iz filma “Balkanski špijun” – “Mala je ovo zemlja koliko smo mi izdajnici”.

Plakati protiv, pre svega Vučića, bilo je i narednih godina, ponavljale su se i optužbe za izdaju, ali su prolaznici na ulicama za ovih 11 leta vladavine naprednjaka i socijalista pre svega mogli da vide lica opozicionara uz različite uvredljive epitete i grafičke montaže.

Pa tako onaj ko ovih dana prošeta beogradskom opštinom Zvezdara moći će da vidi na preko dvesta plakata poslanike opozicije Pavla Grbovića i Miloša Jovanovića, jednog u ustaškoj uniformi, a drugog, u šovinističkom tonu, sa kečom, tradicionalnom albanskom kapom, ali i ostale opoziconare uz natpis “Dogovor za bedu”.

Grbović je uz ustašku uniformu dobio i falsifikovanu izjavu, a Jovanoviću društvo pravi kosovski premijer Aljbin Kurti i standardna poruka da je vlast Vojislava Koštunice, bivšeg predsednika DSS-a, na slobodu pustila “albanske teroriste”, a među njima i današnjeg predsednika kosovske Vlade.

Političari koji su deo organizacije protesta “Srbija protiv nasilja”, po ovom plakatu nisu potpisali “Dogovor za pobedu”, no za bedu, a u rukama drže po jedno slovo prezimena predsednika SSP-a Dragana Đilasa.

Narativ je dugo isti, Đilas i suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak, „mastermajnd“ su “zle opozicije” koja želi „ponovo vlast kako bi pljačkala i uništavala Srbiju“. Tako su svi u opoziciji “đilasovci”, iza njih stoji onaj koji je “pokrao 619 miliona evra”, koji bi da ljude “vakciniše vakcinom od kojih ljudi postaju zombiji”, kako je glasio jedan od spinova protiv Đilasa, kojeg, kad režimu tako odgovara, tabloidi oslove i “gospodinom”. Isto je i u poslednjoj prljavoj kampanji koja najavljuje onu zvaničnu predizbornu.

Zagađivanje javnog prostora, u bukvalnom i prenesenom značenju, nije od juče. Gotovo da nema opozicionara kojem nepoznati autori nisu posvetili makar letak preslikavajući naprednjački dehumanizujući narativ.

Neki su dobijali i spotove, a najpoznatiji je onaj kojim se targetira Oliver Ivanović. Podsetićemo na neke od plakata, mahom nepoznatog autorstva.

Davne 2015. godine poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov bila je na meti uvredljivih poruka i optužbama da je “automašica”, u vreme kada je tadašnji prvi čovek demokrata Bojan Pajtić bio ujedno i prvi čovek pokrajinske vlade Vojvodine.

Pajtićev lik često je zlurado montiran, a njegov mandat predsednika Vlade AP Vojvodine propratili su različiti uvredljivi natpisi, od kojih su retki bili potpisani od strane autora.

Jedan od takvih je onaj, sigurno najbenigniji, “Leti, leti Bojan”, koji je potpisala bivša stranka Miroslava Parovića “Treća Srbija”, u tom momentu u koaliciji s naprednjacima.

Pajtić je i poslednjih godina, kao čovek bez ikakve političke funkcije, završavao na različitim posterima , pa tako i u društvu Borislava Novakovića, danas poslanika Narodnog pokreta Srbije i natpis “Ne može gari, opet da kradete”.

Podsetimo da je te 2020. Novaković bio deo inicijative “Vidi, gari, ne može” koja se protivila gradnji “Novog Sada na vodi”. Na sličnim plakatima završavao je i predsednik Narodne Vuk Jeremić.

Jeremić je iste godine bio i na plakatima uz natpis “Para tuđih nikad dosta”, uz Đilasov i lik Andreja Bajeca iz Narodne stranke. Oni su oblepljeni na ulazu prekoputa onog u kom živi Jeremić.

Oni posteri na kojima se našao kandidat za predsednika Srbije Saša Janković tokom kampanje 2017. godine, poklopili su se sa kampanjom režimskih medija “Sale prangija”. Jankovića su tada optuživali da je navodno izvršio ubistvo svog cimera, koji se ubio Jankovićevim pištoljem 1993. godine.

“Keep kalm and kill you roommate” (“Ostani smiren i ubi svog cimera”), ili oni na kojima je sa svojim psom i natpisom ”Nemoj da prođeš kao cimer”.

Poslednjih godinu dana ovakvi plakati su se intezivirali, a neke od njih je potpisivao prorežimski Konzervativni pokret “Naši” Ivana Ivanovića. Ti su se u plakati u mnogo čemu poklapali sa onim nepotpisanim – opozicija je “Kurtijeva”, i na jednim i na drugim nose keče, a razlika je samo u sastavu.

Dok je na plakatima “Naših” bila gotovo čitava opozicija, neimenovani autori na svoje plakate stavili su opozicionare desno orijentisane – predsednicu Zavetnika Milicu Đurđević Stamenkovski, predsednika Dveri Boška Obradovića i predsednka Novog DSS-a Miloša Jovanovića. Njihovi likovi na fasadama širom zemlje, uz grafite „Miloš Francuz“ i „Milica lažljivica“, osvanuli onda kada su se različitim akcijama i protestima borili protiv usvajanja evropskog predloga sporazuma Beograda i Prištine.

Ovih dana Jovanović je ostao sam na plakatima, ali možda to ne bude dugo tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari