Plenković: Zalažemo se za celovitost Kosova, stabilnost zemlje, mir i nastavak dijaloga sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas u Prištini izjavio da se Hrvatska zalaže za celovitost Kosova, za njegovu stabilnost, mir i za nastavak dijaloga sa Srbijom. 

Na konferenciji za medije sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Plenković je rekao da očekuje da će njegova poseta doprineti osnaženju političkih i ekonomskih odnosa Hrvatske i Kosova.

Ocenio je da su odnosi Hrvatske i Kosova i dva naroda prijateljski, sa željom i angažovanjem da se oni i dalje produbljuju.

„Zalažemo se naravno za celovitost Kosova, za stabilnost zemlje, za mir i za nastavak dijaloga sa Srbijom“, kazao je Plenković.

On se založio za „članstvo svih šest država Zapadnog Balkana u EU“.

„Na tom tragu unapređivaćemo odnose sa Kosovom i veselim se uspešnoj saradnji u budućnosti“, kazao je hrvatski premijer.

Ocenio je da je evropska perspektiva Srbije jednaka sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

„Srbija je nekoliko koraka ispred Kosova i taj proces ide svojim tokom“, kazao je Plenković i dodao da će i Srbija kao i sve druge zemlje koje streme učlanjenju u EU morati da ispuni sve uslove na tom putu.

„Evropski put i Kosova i Srbije prema EU je siguran“, kazao je on uz ocenu da je na dvema stranama da postignu dogovor i da Hrvatska u tom procesu ima konstruktivan stav.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da Kosovo visoko ceni podršku koju dobija od Hrvatske na putu ka izgradnji države.

„Današnja poseta potvrđuje bliskost i dobre odnose naše dve zemlje, jer imamo zajedničku prošlost. Zahvalni smo na odličnoj saradnji i kontinuiranoj podršci koju Hrvatska daje Kosovu“, rekao je Kurti.

Dodao je da je tokom sastanka bilo reči o prijateljskim odnosima i načinima na koje mogu da ih intenziviraju.

Kurti je još rekao da Kosovo ima za cilj članstvo u NATO i EU i da je Hrvatska odličan primer i model koji treba da sledi.

On je zahvalio svom hrvatskom kolegi na donacijama vakcina protiv kovida-19, kao i na pomoći koja je pružena građanima Kosova u tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se tprošlog leta dogodila na teritoriji Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari