Pobedničke liste zadovoljne: Izbori za članove Nacionalnih saveta u Subotici 1Subotica, foto: Natalija Jakovljević

Ubedljiva, apsolutna i istorijska pobeda. Tako su predstavnici lista koje su pobedile na izborima za članove tri Nacionalna saveta u Subotici okarakterisali poverenje koje su im građani dali u nedelju, birajući nove sazive ovih tela.

Na izborima za članove Bunjevačkog nacionalnog saveta (BNS), lista broj dva “Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić” odnela je pobedu osvojivši ukupno 2.290 glasova na osnovu 95 odsto obrađenih podataka sa biračkih mesta, čime će ovoj listi pripasti 15, od ukupno 19 mandata, u budućem sazivu BNS.

“Ovo je ubedljiva pobeda i posebno smo ponosni na ispravnost svega onoga što smo uradili u prošlom mandatu i na sve ono što smo radili tokom kampanje”, rekla je nositeljka ove liste dr Suzana Kujundžić Ostojić, dosadašnja predsednica BNS.

Na drugom mestu po broju glasova našla se lista “Bunjevci za Suboticu i svoja prava zajedno – Tamara Babić” sa 441 glasom, dok je na trećem mestu lista “Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu” sa 184 glasa, kojima će pripasti preostali mandati u novom sazivu BNS.

Pobedničke liste zadovoljne: Izbori za članove Nacionalnih saveta u Subotici 2
dr Suzana Kujundžić Ostojić, foto: J. Patarčić/Danas

“Kada se saberu svi glasovi, odnosno sva ukupna izlaznost u Subotici i Somboru na ovih 95 odsto obrađenih mesta, prosečna izlaznost je 45 odsto. U odnosu na prošle izbore, ta prosečna izlaznost je bila svega 19 odsto. Ono što svakako ovi izbori jesu uradili, probudili su naš narod i ova energija koju smo pokrenuli svakako ne treba da zaspi i treba je iskoristiti za sve ono što treba da se uradi u narednom periodu”, naglasila je dr Kujundžić Ostojić, dodavši da se sada okreću novim zadacima.

“Bili smo vrlo škrti u tome šta smo obećavali, zato što smo svesni da će proći i ovaj period od četiri godine i trebaće opet pogledati u oči svih onih koji su glasali za nas i koji veruju da ćemo uraditi ono što smo kazali. Hvala još jednom svim Bunjevkama i Bunjevcima na tome što su izašli na izbore, a posebno hvala svima koji su glasali za nas”, poručila je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Na izborima za članove Mađarskog nacionalnog saveta (MNS), lista “Mađarska sloga” osvojila je svih 35 mandata, što nije veliko iznenađenje, budući da je ovo bila jedina kandidovana lista.

Prema rečima predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, ovo je veliki uspeh jer na izborima za MNS lista “Mađarska sloga” nikada nije osvojila ovoliki broj glasova kao sada, što jasno pokazuje i šta građani misle o učinku i značaju MNS u prethodnom periodu.

“Mislim da je ovo jedna istorijska pobeda. Mislim da je ovo jedan veliki uspeh i potvrda niza stvari, pre svega, rešenosti mađarske zajednice da u svom identitetu traži svoju budućnost u saradnji sa svima ostalima sa kojima zajedno živimo na sopstvenom ognjištu“, rekao je Pastor.

 

Pobedničke liste zadovoljne: Izbori za članove Nacionalnih saveta u Subotici 3
Foto: Dinovizija (Zvanična Fejsbuk stranica Balinta Pastora)

On je dodao da ovo potvrđuje i da članovi zajednice nisu zastrašeni, osvrnuvši se na pritiske kojima su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara bili izloženi u ovoj godini po pitanju migrantske krize i podizanja spomenika nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine u Novom Sadu.

“U zadnjih nekoliko meseci smo izloženi neverovatnom pritisku, o kome samo u zadnjem momentu govorimo kada nemamo druge mogućnosti, na primer u parlamentu. Mi smo kao zajednice, Mađari i Srbi, prošli jedan veoma dugačak i mukotrpan i trnovit put, i ponosni smo na taj put zbog toga što smo, pre svega, sebe uspeli da savladamo na principima večitih vrednosti. I svaki napad na ono što smo zajedno postigli jeste napad za potkopavanje ne samo odnosa između Mađara i Srba, nego i odnosa u čitavom društvu, odnosno odnosa u čitavom okruženju”, naglasio je Pastor.

Prema njegovom mišljenu, to je “strašno opasno”, a krajni cilj je da se Srbi i Mađari posvađaju i time naruše međusobni odnosi.

“Mi, niti ćemo podvući rep, niti ćemo se uplašiti, niti ćemo se sa bilo kim svađati zbog toga što nam to ni do sada nije bio osnovni pristup. Zalagaćemo se do zadnjeg momenta mirno, dostojanstveno, da se oda poštovanje nevino nastradalima zbog toga što je to civilizacijska obaveza koja je jedna od osnovnih temelja našeg političkog stava. Nadamo se da će razum pobediti”, dodao je Pastor.

Kako je poručio, u predstojećim danima će se odvijati pripreme za konstituisanje novog saziva MNS-a, a namera je da ga čini efikasna, ciljno orijentisana i ambiciozna ekipa ljudi.

Kada su u pitanju izbori za članove Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), pobedu je odnela jedina kandidovana lista “Hrvati i dalje zajedno”, čija je nositeljka dosadašnja predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Elektorska skupština je održana u Beogradu, a novi saziv veća činiće 29 članova.

“Još jednom je HNV odnelo ubedljivu pobedu u smislu jedinstvene liste i platforme koju vodi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ‘Hrvati i dalje zajedno’. Izuzetno smo srećni, jer je to zapravo pokazatelj da su u prethodnom periodu svi prepoznali kako smo radili sa velikim ishodima i posvećenošću i zapravo ovo je potvrda da takvu politku žele nastaviti i dalje”, rekla je Vojnić.

Pobedničke liste zadovoljne: Izbori za članove Nacionalnih saveta u Subotici 4
Foto: Nada Sudarević (Hrvatska riječ)

Kako je objasnila, HNV je u prethodne četiri godine bio usmeren na institucionalno i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice, te da će kapitalni projekti koje su započeli, poput Hrvatske kuće, rodne kuće bana Josipa Jelačića, prostorija u Beogradu i Sremskoj Mitrovici i drugih, biti nastavljeni.

“Moramo nadalje nastaviti kadrovski snažiti zajendicu. Velike potrebe imamo u kulturi, snaženje naših udruženja kulture, osnivanje scene na hrvatskom jeziku u pozorištu i Školskog obrazovnog centra u Subotici, koji projekat još nije završen”, dodala je Vojnić.

Novi saziv HNV-a usmeriće se i na prepoznavanje potrebe svakog pojedinca, a jedan od većih prioriteta biće umrežavanje sa predstavnicima vlasti Srbije.

“Kao što smo uspostavili dobar odnos sa predstavnicima vlasti Republike Hrvatske, isto to se mora preslikati i na našu domicilnu državu. Političke prilike su se sada otvorile za Hrvate u Republici Srbiji i sigurna sam da će tome doprineti i da pred nama predstoji period koji svi zajedno, i ovaj peti saziv koji smatram da čine izuzetno kvalitetni članovi različitih struka i uzrasta, mogu zaista dobro izneti”, poručila je Vojnić.

Od velikih planova, Vojnić je još izdvojila i osnivanje Razvojne agencije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari