Počelo prolećno zasedanje Skupštine Srbije sa mesec i po zakašnjenja 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Poslanici Skupštine Srbije sa mesec i po zakašnjenja počeli su prvo redovno prolećno zasedanje, uz himnu i gardu. Početak sednice obeležila je rasprava poslanika NS, DS i NDB i predsednika parlamenta iz vladajuće SNS Vladimira Orlića, o inicijativama opozicije.

Orlić je odgovorio Miroslavu Aleksiću i Stefanu Jovanoviću iz NS da inicijativu o referendumu o evropskom predlogu za Kosovo nisu podneli zakonski kako treba.

To što predlažete vidim koliko vas zanima zaista, poručio je Orlić.

Sličan odgovor dao je i Srđanu Milivojeviću (DS) povodom interpelacije za smenu ministra finansija Siniše Malog, dok je Radomiru Lazoviću (NDB) na pitanje o inicijativi za zabranu kopanja litijuma, sarkastično rekao „iskoristli ste vaša dva minuta“.

Foto: Printskrin RTS

Opozicija je negodovala zbog nezasedanja i tvrdila da je Vladimir Orlić, predsednik srpskog parlamenta, suspendovao najviše zakonodavno telo kako se ne bi čula istina o francusko-nemačkom sporazumu.

Na dnevnom redu je rasprava o kandidatima za prvi izbor članova Visokog saveta tužilaštva i kandidatima za prvi izbor Visokog saveta sudstva koje bira Narodna skupština, kao i predlog odluke o izboru Zaštitnika građana.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, čiji predsednik je Vladimir Đukanović, izabrao je po osam kandidata iz reda istaknutih pravnika koji su predloženi, od kojih će se birati po četiri za VS S i VST.

Kandidati za Visoki savet sudstva su Nataša Delić, Žikica Dronjak, Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajkoović, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović. Kandidati za Visoki savet tužilaštva su Dušan Purić, Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović. Parlament će dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VS S činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavanućeg.

Članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, odluke o izboru Zaštitnika građana, i o Predlogu odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je parlamentu da za Zaštitnika građana izabere Zorana Pašalića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari