Počeo Kongres LSV-a, bira se novi predsednik, Čanak se nije kandidovao 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) na kojem će biti izabran novi predsednik te stranke, počeo je danas u Novom Sadu, a njemu će biti izabran novi predsednik jer je predsednik LSV Nenad Čanak najavio je da se neće kandidovati za lidersku poziciju.

Čanak je bio na čelu LSV od osnivanja stranke, 14. jula 1990. godine.

Kao najozbiljnijeg kandidata za novog predsednika mediji su navodili dosadašnjeg generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Delegati kongresa će prvo birati deset članova predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.

Kongres LSV, 13. po redu, biće održan u velikoj sali Novosadskog sajma i prisustvuje mu 380 delegata.

Portparol stranke Aleksandar Marton rekao je novinarima pre početka da je Kongres „demonstracija političkog jedinstva“ unutar LSV-a oko zalaganja za evropsku budućnost Srbije, za decentralizaciju zemlje i autonomiju Vojvodine, za borbu protiv fašizma.

On je ocenio da u Srbiji danas ne postoji opredeljenje za brži ulazak u EU.

„Tako je bilo i 1990. godine, a tako je i danas. Pre tri decenije Srbija nije shvatila da je pao Berlinski zid, kao što danas ne shvata da je Rusija sa druge strane civilizacije i da je potpuno izolovana“, kazao je Marton.

Dodao je da se LSV nedvosmisleno zalaže za uvodjenje sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari