Počeo sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se nešto spole deset sati u Beogradu sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke.

Pristuni su ambasador SAD Kristofer Hil, ambasador Velike Britanije Edvar Ferguson, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Italije Luka Gori, ambasadorka Nemačke Anke Konard, šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre. A tu je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kako su mediji preneli, očekuje se da teme razgovora budu članstvo Kosova u Savetu Evrope i pridruživanje Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

Za danas je u Parizu najavljena sednica Odbora Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju, na kojoj će biti razmatran izveštaj o prijemu Kosova u tu instituciju.

Vučić je ranije najavio da će Srbija „imati odgovor“ ukoliko Kosovo postane članica Saveta Evrope, a kao jednu od mogućnosti naveo – napuštanje te evropske organizacije.

Kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, u Briselu su prošle i ove nedelje održana dva sastanka na nivou glavnih pregovarača, a tema je bila pronalazak rešenja nakon ukidanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova i Metohije.

Dogovor nakon dva sastanka nije postignut, a nova runda dijaloga trebalo bi da bude održana 4. aprila.

Počeo sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

Novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić prethodno se sastala sa ambasadorom Amerike Hilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari