Početak brisanja podele vlasti na zakonodavnu i izvršnu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Najava premijerke Ane Brnabić da će tematske sednice Vlade Srbije biti održavane „minimum jednom u tri meseca“, ali uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Skupštine Ivice Dačića, za sagovornike Danasa predstavlja početak brisanja podele vlasti na zakonodavnu i izvršnu.

Znači i uvođenje polupredsedničkog sistema neformalnim putem i uz blagoslov samo vladajuće partije.

Sve to, prema njihovoj oceni, ima jedan jedini cilj, a to je sprovođenje permanentne izborne kampanje za predsedničke izbore.

Ka tom cilju i vlada i parlament su samo deo jedinstvenog izbornog štaba.

Da će vlada i predsednik države biti jedinstven tim najavila je premijerka u danu kada je parlament gotovo jednoglasno podržao njen kabinet i ekspoze.

Ona je tada objasnila da je saradnja vlade i predsednika mnogo dobrog donelo zemlji i građanima u proteklom periodu.

Za sagovornike Danasa nije novina da će se predsednik države mešati u rad Vlade koju je uostalom i sastavljao.

Novo je to što će predsednik parlamenta prisustvovati sednicama vlade, s obzirom da je osnovni zadatak skupštine da bude kontrolor rada izvršne vlasti.

Ispada, navode naši sagovornici, da će Dačić podnositi raport premijerki, umesto da to bude obrnuto.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije kaže da je dužnost parlamenta da nadzire rad vlade, tako da nije mnogo jasno oko čega će se oni to konsultovati, osim ako to nije plod želje da se za ključne odluke vlade, koje nemaju uporište u zakonu, obezbedi podrška stranačkih čelnika.

– Sasvim je izvesno da bi se predsednik Vučić o svim ključnim odlukama Vlade pitao i bez najave tematskih sednica i njegovog prisustva. Zato ta najava premijerke nije iznenađenje, ali nije jasno o kakvim tematskim sednicama je reč – navodi Nenadić.

Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije, smatra da nije uobičajena praksa da sednicama vlade prisustvuju predsednik Srbije i predsednik parlamenta.

– Prema našem Ustavu, Vlada je ta koja utvrđuje i vodi politiku zemlje. Očigledno se, međutim, približavamo francuskom modelu koji predstavlja istinski primer polupredsedničkog ustavnog režima. S jedne strane takav razvoj situacije nije nelogičan, s obzirom na činjenicu da je ustavni položaj predsednika republike neuravnotežen, odnosno da postoji nesklad između demokratskog legitimiteta koji uživa i nadležnosti kojima raspolaže. S druge strane, nije nikako dobro, niti je demokratski valjano da se takav razvoj odvija neformalnim putem i da bude isključivo plod vladajuće partije – ocenjuje Jovanović.

Početak brisanja podele vlasti na zakonodavnu i izvršnu 2

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, smatra da je to samo potvrda autokratskog modela jedinstva vlasti.

On objašnjava da je u takvim režimima na vrhu piramide autokrata, bez obzira na kojoj se funkciji nalazi i da tu nema podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

– Svi su, sem časnih izuzetaka u sudstvu, deo autokratskog sistema jedinstva vlasti. O tome svedoči i način konstituisanja parlamenta i formiranja vlade, kao i protivustavno skraćivanje mandata poslanicima i oročavanje trajanja vlade. Na taj način autokrata šalje jasnu poruku: vi ste tu zahvaljujući meni, stoga morate da se usredsredite na moj opstanak na vlasti. Drugim rečima, vaš prioritet su predsednički i beogradski izbori i svi ste sada deo jedinstvenog izbornog štaba i zato su vam oročeni mandati – ističe Lutovac tumačeći namere vlasti.

Za Miroslava Aleksića, prvog potpredsednika Narodne stranke,  najava tematskih sednica vlade uz prisustvo predsednika države i parlamenta nije ništa drugo do predstava i propaganda.

On napominje da država propada, narod napušta zemlju, da su institucije razorene, te da je vlast u takvoj situaciji smislila da treba da organizuje pesničke večeri na sednicama vlade. Aleksić podseća da Vučić i Dačić nisu članovi vlade, već da svako od njih ima određene nadležnosti u okviru funkcije koje obavljaju, ali da očigledno nova vlada nije u stanju da funkcioniše bez tutora.

Stojanović: Predsednik da se obraća naciji svakoga dana u isto vreme

– Malo je to jedna tematska sednica u tri meseca. Kampanju za predsedničke izbore su gotovo formalno otvorili prošle nedelje, tako da sam očekivao da će imati takve predstave za javnost češće. Možda čak i jednom nedeljno. Nije to nikakvo trojno jedinstvo predsednika, vlade i parlamenta, to je pravljenje medijskog sadržaja za „jedinog“, pošto je on jedini i pričao na konferenciji za novinare posle takozvane zajedničke sednice. Mada ne znam ni zašto mu je to potrebno. Možda bi bilo bolje da se obraća naciji svaki dan u isto vreme. Ipak je kampanja, a obećao je da će snositi posledice funkcionerske kampanje za prethodne izbore – ocenjuje politikolog Boban Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari