Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je juče za poljske medije da kategorično isključuje svaku mogućnost podele Kosova.

– Rešenje zasnovano na etničkom ključu nije nikakav izlaz iz situacije. Kosovo će biti država u okviru postojećih granica – rekao je Tači u intervjuu poljskom listu Đenjik.

On je izrazio nadu da će i „Srbija radije gledati“ u budućnost nego u prošlost.

– Sve zemlje koje žele da se integrišu u EU moraju da poštuju evropske vrednosti i norme. Mi to na našoj strani činimo – poručio je Tači.

Kosovo je, kako je naveo, uspelo da uz pomoć međunarodne zajednice izgradi demokratske institucije koje mogu da preuzmu upravljanje državom. Hašim Tači je u drugom intervjuu slovačkim Hospodarskim novinama izrazio nadu da će Slovačka postepeno promeniti odbojan stav prema priznanju nezavisnosti Kosova i podsetio da je zvanična Bratislava priznala kosovske pasoše, iako zemlju ne priznaje.

Na pitanje kako namerava da ubedi slovačke zvaničnike da promene stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, on je rekao da je Kosovo u prvoj godini svoje nezavisnosti dokazalo da je faktor stabilnosti i mira u regionu.

– Svi koji su očekivali negativni razvoj ili negativni domino efekat od proglašenja nezavisnosti mogu da vide da su se varali. To je moj prvi argument – istakao je Tači.

Kosovski premijer i predsednik putuju u SAD

Priština – Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija da 26. februara posete SAD, potvrđeno je juče iz kabineta predsednika Kosova. Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri je agenciji Beta rekao da će predsednik i premijer Kosova boraviti u SAD do 3. marta. Pored susreta s Hilari Klinton, oni će imati i mnogobrojne susrete s drugim značajnim funkcionerima američke administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari