Podele zbog Zukorlića i Ugljanina 1Foto: S. Župljanin

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić nije odgovorio na zahtev liste „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, da danas zakaže konstituisanje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Odgovor očekuju sutra. U iščekivanju odluke Beograda, optužbe izrečne u predizbornoj kampanji se dokazuju i osporavaju.

Nosilac liste „Matice bošnjačke“ Muamer Zukorlić, u predizbornoj kampanji, optužio je, svog najvećeg rivala za BNV, Sulejmana Ugljanina da je početkom devedesetih godina Bošnjacima u Sandžaku podelio 20 hiljada pušaka. Tim povodom oglasilo se Udruženje političkih zatvorenika Sandžaka i osudilo Zukorlićevu retoriku, kao „plasiranje opasnih i zlonamernih laži“. Udruženje smatra da Zukorlićeve reči „otvaraju vrata pokretanju novog talasa državnog terora, novim pretresima i hapšenjima, radi pronalaska više od 19.950 pušaka, koje, po njegovim tvrdnjama nisu pronađene“.

– Gotovo svakom od nas, još tokom isleđivanja od strane inspektora DB, nuđeno da na sudu kažemo ono što danas Muamer Zukorlić govori u medijima. Mi na takve neistine, ni pod najtežim batinama i torturom nismo mogli da pristanemo – navodi se u saopštenju u kome se dodaje da su u Sandžaku vođena dva montirana politička procesa, jedan u Novom Pazaru, drugi u Bijelom Polju, protiv 45 Bošnjaka, pod istom optužbom koju danas Muamer Zukorlić pokušava da oživi. Članovi ovog udruženja, na kraju, poručuju da neće dozvoliti da neistine budu povod za stavljanje omče oko vrata bošnjačkom narodu u Sandžaku.

Lokalni mediji bliski Zukorliću, kao odgovor objavili su saopštenje predsednika Udruženja političkih zatvorenika Alije Halilovića, koji saopštenje ne prihvata kao svoje i tvrdi da je neosnovano, jer se „pomoću Udruženja oglašava SDA Sandžaka, koja na ovaj način izbegava svoju odgovornost“. Halilović je naveo da je u procesima u Novom Pazaru suđeno dvadesetčetvorici i isto toliko u Bijelom Polju, od kojih šestorica više nisu među živima, te da je saopštenje kojim se osuđuje Zukorlić potpisalo osam političkih zatvorenika.

U Udruženju političkih zatvorenika tvrde da Halilović nije njihov predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari