Crna Gora i Kosovo juče su uspostavili diplomatske odnose razmenom pisama šefova diplomatija Milana Roćena i Skendera Hisenija, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova, i rečeno da se očekuje da Beograd ovaj potez primi mirni i racionalno.

Na jučerašnji potez Crne Gore šef srpske diplomatije Vuk Jeremić odgovorio je „nalogom za hitno povlačenje ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Lutovca na konsultacije“ i „oštrim demaršom predstavniku Vlade Crne Gore u Beogradu“.

U saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije ocenjuje se da „uspostavljanje diplomatskih odnosa Vlade Crne Gore s Prištinom narušava regionalnu stabilnost i otežava uspostavljanje najboljih mogućih odnosa među susedima, što je prioritet Vlade Srbije“.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ponovio je, međutim juče raniji stav da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora u Prištini sve dok kosovska vlast ne prizna Crnogorcima status manjinske nacionalne zajednice. „Ja, svakako, neću potpisati akte razmene ambasadora dok crnogorska nacionalna zajednica normativno jasno ne bude priznata za manjinu i ne bude joj obezbeđeno autentično predstavljanje u vlasti Kosova“, poručio je Vujanović u pisanoj izjavi koju su preneli elektronski mediji. Srbija je bila prinuđena da uputi oštar demarš i da povuče ambasadora iz Podgorice, rekao je Jeremić sinoć nakon sastanka sa šefovima diplomatija Turske i BiH. On je naglasio da odluka crnogorskih vlasti ne može ostati bez posledica i da će Srbija na nju odgovoriti na „jasan i rezolutan način“.

– Sa žaljenjem smo konstatovali da uprkos pomirljivim i uravnoteženim izjavama poslednjih sedmica koje su dolazile iz Podgorice, pre svega od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, da je vlada Mila Đukanovića odlučila da uspostavi diplomatske odnose sa ilegalnim i secesionističkim vlastima na Kosovu – istakao je Jeremić. On će u narednim danima sa ambasadorom Lutovcem razgovarati o aktuelnoj situaciji i eventualnim merama koje će se preduzeti.

Vera Joličić-Kuliš, šefica kabineta ministra inostranih poslova Crne Gore, izjavila je za Danas da je za sada rano govoriti kada će Podgorica i Priština razmeniti i ambasadore.

– Razmena pisama o uspostavljanju diplomatskih odnosa je tehnički čin, kojim se zaokružuje akt priznavanja kosovske nezavisnosti. Uspostavljanje diplomatskih odnosa podrazumeva i moguću razmenu ambasadora, ali to pitanje će se tek rešavati – objašnjava Vera Joličić-Kuliš. Ona tvrdi da na zvaničnu Podgoricu nisu vršeni nikakvi pritisci sa Zapada da bi preduzela ovaj korak.

Prema pisanju podgoričke štampe, jučerašnjem uspostavljanju diplomatskih odnosa između Podgorice i Prištine prethodio je sastanak najužeg državnog vrha Crne Gore, kojem su prisustvovali predsednik Filip Vujanović, prvi čovek Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović i ministar inostranih poslova Milan Roćen.

Đukanović i Roćen su još krajem decembra saopštili da nema svrhe čekati na uspostavljanje diplomatskih odnosa i slanje ambasadora u Prištini, dok su se Vujanović i potpredsednik Vlade Svetozar Marović zalagali da se sa odlukom sačeka dok Međunarodni sud pravde ne odluči po tužbi Srbije u vezi s legalnošću proglašenja kosovske nezavisnosti.

– Različiti pogledi o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom u vladajućoj grupaciji u Crnoj Gori ne znače podelu, kako to tumače Beograd i opozicioni crnogorski mediji. Ubrzanje ulaska u NATO i približavanje EU traži novo vođstvo i očigledno nadrasta sadašnju crnogorsku političku elitu, koja postaje nervozna i u tom kontekstu pokazuje razlike ne samo u vezi s KiM nego i oko drugih pitanja – kaže za Danas Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Dugovi moraju da se plate

Vuk Jeremić je odbacio tvrdnje da preduzete diplomatske mere imaju veze sa dostavljanjem neplaćenih računa vezanih za vilu „Podgorica“ u Beogradu crnogorskim vlastima. „Račun za neplaćene dažbine vlade Crne Gore u Srbiji od referenduma na ovamo zvanično je predat Crnoj Gori, ali to nikako ne treba dovoditi u vezu sa diplomatskim merama koje je Srbija bila prinuđena da učini zbog odluke vlade Crne Gore da uspostavi diplomatske veze sa Prištinom“, rekao je Jeremić i dodao da ako je neko dužan onda mora i da plati.

Kosovo počinje pripreme za otvaranje ambasade

– Priština će odmah započeti svu predviđenu zakonsku i tehničku proceduru za otvaranje ambasade Kosova u Podgorici. Još nismo izabrali kandidata za ambasadora, ali nam je stalo da Kosovo ima veoma uglednog predstavnika u Crnoj Gori. Ovo je i važan korak u jačanju regionalne saradnje i još jedan dokaz da je kosovska nezavisnost donela više mira i stabilnosti regionu – izjavila je za Danas zamenica ministra spoljnih poslova Kosova Vljora Čitaku, koja je izrazila nadu da će Priština u budućnosti uspostaviti diplomatske odnose i sa Srbijom.

Odložena poseta crnogorskog ministra

Poseta crnogorskog ministra odbrane Bora Vučinića Beogradu, koja je bila planirana za ponedeljak, 18. januara, odložena je, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Srbije. Prema nezvaničnim saznanjima, poseta će biti organizovana nakon što se ambasador Srbije u Crnoj Gori vrati u Podgoricu. Ministri Šutanovac i Vučinić trebalo je na aerodromu u Batajnici da potpišu sporazum o razmeni imovine i dokumenata između dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari