Veoma je značajna činjenica što je ovoga puta postojao ogroman konsenzus između različitih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.

I Srbija i Kosovo su dobili brojne pohvale za kontinuiranu posvećenost dijalogu Beograda i Prištine – kaže za Danas Knut Flekenštajn, funkcioner nemačke Socijaldemokratske partije i poslanik Evropskog parlamenta, povodom usvajanja rezolucija o Srbiji i Kosovu, koje su nastale na osnovu godišnjih izveštaja izvestilaca EP Jelka Kacina i Ulrike Lunaček.

Flekenštajn izražava zadovoljstvo zbog toga što će formalni pregovori o članstvu Srbije u EU početi 21. januara i ističe da će ove godine glavni izazov biti primena Briselskog sporazuma u srpskim opštinama na severu Kosova. „Postizanje sporazuma je jedno, ali papir s potpisima ne znači ništa ako se dogovor ne primenjuje. Napredak koji je do sada postignut je uverljiv, ali takav pozitivan zamah treba nastaviti“, poručuje nemački evroparlamentarac.

Izveštaj i predlog rezolucije, u kojima je pohvaljena posvećenost Srbije procesu evropske integracije, usvojeni su na jučerašnjem zasedanju EP u Strazburu sa 528 glasova za, 43 protiv, dok je 51 poslanik bio uzdržan.

Rezolucija o Kosovu doneta je sa 485 glasova za, 94 protiv i 40 uzdržanih. Evroposlanici su naveli da „pozivaju kosovske vlasti da pospeše delotvornost, transparentnost, polaganje računa i nepristrasnost pravosuđa“.

Jelko Kacin je ocenio da Srbija ima „velike potcenjene ljudske i privredne potencijale, koje treba konačno iskoristiti nakon dugogodišnje izolacije i autističnog pristupa ozbiljnim izazovima“. Ulrike Lunaček je kazala da Euleks „mora ostati na Kosovu, jer je Kosovu potrebna spoljna pomoć za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari