Pojačano prisustvo policajaca Eulex-a na ulicama Severne Mitrovice 1Foto: N1 (arhiva)

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) pojačala je svojim pešačkim patrolama prisustvo na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice, od kada su Srbi sa Severa masovno napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.Kako piše portal Kossev, patrole su danas posebno vidljive na glavnom šetalištu, oko Trga Kneza Lazara, u centru grada, ali i linijama koje razdvajaju severni od južnog dela grada.

Oko glavnog mosta su rasporedjeni karabinjeri, dok je na samom mostu sa južne strane parkiran veći broj EULEX-ovih džipova, kao i vozila Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR).

Portal piše da je više od 500 policajaca srpske nacionalnosti napustilo Kosovsku policiju, zbog čega je oko 135 policajaca EULEX-a rasporedjeno na Severu Kosova, i dodaju da su oni angažovani pre svega kao podrška preostalom i malobrojnom nesrpskom osoblju koje je ostalo da radi.

Prisustvo policije na ulicama pojačano je uoči početka primenjivanja odluke vlade Kosova da od 21. novembra piše kazne od 150 evra vozilima koja nemaju RKS tablice, za šta su do sada izdavane opomene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari