Pokret #1od5miliona će izaći na lokalne izbore u Majdanpeku 1Foto: Miroslav Balabanović

Pokret #1od5miliona će izaći na predstojeće lokalne izbore u Majdanpeku sa ciljem da, kako se navodi, zada završni udarac režimu Srpske napredne stranke.

Pokret #1od5miliona saopštio je “ da će izaći na predstojeće lokalne izbore u Majdanpeku sa ciljem da, nakon što smo izdejstvovali ostavku predsednika opštine i raspisivanje vanrednih izbora, zadamo i završni udarac razbojničkom režimu Srpske napredne stranke”.

Odluku o izlasku na izbore lokalni odbor u Majdnapeku doneo je jednoglasno i pozvao “sve lokalne opozicione organizacije i pojedince iz Majdanpeka da nas kontaktiraju kako bismo napravili zajednički dogovor o izlasku na izbore”.

Reagujući na ostavku predsednika opštine Majdanpek, Dragana Popovića, Pokret #1od5miliona saopštio je da je “Popović  ostavku dao nakon skoro dve godine pritisaka i rada pokreta #1od5miliona u Majdanpeku, a njegova ostavka je bila jedan od ključnih zahteva. Ovo je svojevrsni dokaz da je zaista moguće promeniti stvari i pokazati da može i drugačije radom, iskrenom borbom i novim licima na političkoj sceni”.

Navode takođe da su protekle godine uradili dosta “od blokade magistralnog puta, blokade rada rudnika ZiJIn i zgrade Opštine Majdanpek pa do samog ispunjenja tri bitna zahteva – ostavka predsednika Opštine, raspisivanje vanrednih izbora i smanjenje biračkih mesta”.

Predsednik Opštine Majdnapek u ostavci Dragan Popović nije želeo da komentariše navode Pokret #1od5miliona.

Rekao nam je razloge ostavke izneo na konferenciji za novinare i da nema šta da doda toj izjavi.

Kako je Danas već objavio, Popović je ostavku podneo “ iz jednog prostog i jedinog razloga da građani opštine Majdanpek iduće godine izađu jednom na izbore”.

– Prvenstveno da ne be maltretirali ljude, a druga stvar da jednostavno uštedimo  nekoliko miliona dinara koji bi nas kao lokalnu samoupravu koštali izbori održani krajem avgusta. Ovako ćemo uštedeti i ići sa predsedničkim i republičkim izborima 3. aprila i uštede će biti nekoliko miliona, a te milione ćemo naravno iskoristiti na pametniji način i na nešto što će biti vidljivo za sve građane opštine Majdanpek. Nijedan drugi razlog ne postoji što sam podneo ostavku – rekao je na konferenciji za novinare Dragan Popović, predsednik opštine u ostavci koji će svoje dužnosti obavljati do 30. januara.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi 30 dana od dana podnošenja ostavke stiču se uslovi za uvođenje privremenih mera odnosno raspuštanja Skupštine.

Nakon toga republička Vlada formira privremeni organ koji do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave.

Zakon o lokalnim izborima propisuje da se izbori za odbornike moraju se raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat.

Inače, na sednici opštinske Skupštine 20. decembra, razrešeni su članovi dosadašnje i imenovan nova Izborna komisije opštine Majdanpek u stalnom sastavu, a broj biračkih mesta je nepromenjen.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari