Pokret građanske Subotice: Vlast da odloži održavanje izbora na svim nivoima 1Foto: J. Patarčić/Danas

Pokret građanske Subotice (PGS) pozvao je danas vlasti da neodložno pristupe donošenju leks specijalisa kojim bi se odložilo održavanje izbora na svim nivoima dok se ne stvore elementarni uslovi za fer i poštene izbore.

„Neophodno je urediti biračke spiskove, u Subotici je trenutno više birača upisano u birački spisak nego što ima stanovnika po poslednjem popisu stanovništva. Treba zaustaviti masovno i protivzakonito upisivanje prebivališta birača po potrebi izbornog injženjeringa stranke na vlasti, sprečiti kupovinu glasova u industrijskim razmerama novcem koji je opljačkan iz javnog sektora ili pribavljen kriminalnim radnjama, prekinuti sa ucenama zaposlenih u javnom sektoru i širokog sloja najsiromašnijih, te procesuirati izvršioce krivičnih dela kod navedenih protivzakonitih radnji“, saopštio je PGS.

Oni smatraju da će, u protivnom, sve dublji antagonizam u društvu neminovno dovesti do težih sukoba.

U ovom pokretu navode da su posle decembarskih izbora, kako su ukazali, „kada su na videlo izašle razmere izborne krađe i zloupotrebe javnih resursa nosilaca vlasti, očekivalo da će državne institucije pristupiti konkretnim radnjama kako bi se zloupotrebe, pa i izvršena krivična dela u budućnosti sprečila“.

„Umesto toga svedocimo smo činjenice da nosioci vlasti imaju na umu samo opstanak na vlasti po svaku cenu, a na stvaranje uslova za fer i poštene izbore ni ne pomišljaju“, ocenili su u PGS.

Podsetili su da politička kriza sa sobom nosi dalje pogoršanje ekonomskog stanja nacije, a da većina ljudi i sada jedva preživljava iz meseca u mesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari