Pokret SRCE: Sve češće kašnjenje u izmirenju obaveza države prema privrednicima 1Foto: Pixabay/stevepb

Brojne asocijacije koje okupljaju privrednike iz različitih oblasti upozoravaju na sve češće kašnjenje u izmirenju obaveza države prema privrednicima po osnovu potraživanja za više plaćeni PDV, što pokazuje da ne postoji sposobnost države da ispunjava svoje zakonske obaveze, saopštio je pokret Srbija centar (SRCE).

Ističe se da je to problem za domaća privredna društva nastala po osnovu stranih direktnih ulaganja, budući da su ona pretežni neto izvoznici i ostvaruju pravo na značajan povravćaj više uplaćenog PDV.

Ukazuje se da se na povraćaj tih sredstava, koja je država u obavezi da uplati u roku od 15 dana, sada čeka i po tri do četiri meseca, što je posebno zabrinjavajuće jer se vraćeni novac dalje oplođuje kroz domaći privredni i finansijski sistem, dodatno podižući ukupnu likvidnost domaće privrede.

To nedvosmisleno pokazuje da republički budžet ima problem u realizaciji svojih obaveza i da ne postoji sposobnost države da ispunjava obaveze koje ima u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari