Pokret za preokret pozvao Vučića da odustane od ideje o gradnji nuklearne elektrane 1Janko Veselinović Foto: Beta/Milan Obradović

Pokret za preokret pozvao je danas predsednika Aleksandra Vučića da odustane od namere da gradi nuklearnu elektranu u Srbije i dodao da bi eventualna takva odluka morala biti potvrđena na referendumu.

„Gradjane niko nije pitao za takvu odluku. Da li znaš da rizik od nuklearnih elektrana nije mali, pogotovu u zemlјi kakva je naša, geografski mala i u značajnom delu podložna potresima. Ko je napravio studiju o skladištenju radioaktivnog otpada? Da li i to breme, pored enormnih zaduženja, želiš da da staviš na pleća budućih generacija“, ocenio je predsednik tog pokreta Janko Veselinović.

Veselinović je u pisanoj izjavio dodao da bi eventualna nuklearna katastrofa, kakva se dogodila u Černobilju ili Fukušimi, mogla da označi kraj srpskog naroda.

„Ko vam je dao pravo Aleksandre Vučiću da nakon Rio Tinta, Linglonga i drugih potencijalnih zagadjivača životne sredine radite na izgradnji nuklearne elektrane“, dodao je on i upitao predsednika da li je nekome već obećao gradnju te elektrane.

„Pitam da li znaš da se Nemačka obavezala da zatvori sve svoje nuklearne elektrane do kraja iduće godine. Pitam šta je sa prostornim planovima za izgradnju hidrocentrala na Dunavu i da li je tačno da je područje za takvu gradnju u Vojvodini već uništeno divlјom gradnjom tvojih stranačkih prijatelјa?“, upitao je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari