POKS podneo krivičnu prijavu protiv savetnika predsednika Srbije 1foto snapshot youtube N1

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneo je krivičnu prijavu protiv Adama Šukala, savetnika predsednika Srbije za regionalnu saradnju i bivšeg predsednika SNS za Republiku Srpsku i Maje Mačužić Puzić, državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da su organizovali upis preko 40.000 glasača iz BiH sa lažnim prebivalištima u Srbiji u birački spisak u Beogradu i još nekim gradovima.

Kako je saopšteno iz POKS, došli su do saznanja da je „Adam Šukalo u periodu od kraja 2021. do početka 2022. godine, dok je bio narodni poslanik SNS u Skupštini Srbije, predao državnom sekretaru Maji Mačužić Puzić spiskove od preko 40.000 građana BiH koji su dobili po hitnom postupku državljanstvo Srbije i pravo glasa na republičkim i lokalnim izborima“.

Prema navodima iz Saopštenja, „Šukalo je Srbima iz BiH nudio pomoć da dobiju državljanstvo Srbije u roku od nekoliko dana, kao i pasoš i ličnu kartu Republike Srbije, bez obaveze da plaćaju bilo kakve takse, pojavljuju se u Srbiji ili da čekaju uobičajenu proceduru za dobijanje ovih dokumenata“.

„On je zajedno sa organizovanom grupom koordinatora iz SNS svim ljudima sa spiska rešavao i na kom će fiktivnom prebivalištu biti upisani, a od novih državljana Srbije je zahtevao da glasaju za SNS na svim budućim izborima nudeći im i nagradu od 50 evra i rešen prevoz na dan izbora“, piše u saopštenju.

POKS navodi da je „uloga Maje Mačužić Puzić  bila da u koordinaciji sa MUP realizuje da svi koji pristanu na ove uslove budu i upisani u registar državljana Srbije, a zatim i dobiju dokumente po hitnom postupku i budu upisani u birački spisak za republičke i lokalne izbore.
POKS zahteva od Višeg tužilaštva u Beogradu hitnu istragu povodom navedenih činjenica iz krivične prijave, s obzirom da postoji osnovana sumnja da će se krivično delo ponoviti i na novim izborima u Beogradu i drugim gradovima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari