POKS: Srbija da bude kraljevina 1Foto: Fonet/Pokret obnove Kraljevine Srbije

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je politička sila u nastajanju koja će se boriti za obnovu ustavne demokratske parlamentarne Kraljevine Srbije na čelu sa dinastijom Karađorđević, poručeno je danas sa Osnivačke skupštine POKS.

Jedan od osnivača POKS Žika Gojković rekao je da su skupili više od 12.000 potpisa građana za nepunih deset dana i najavio da će ih sutra predati nadležnima i time i formalno postati politička stranka. On je rekao da je cilj da Srbija jednog dana postane Kraljevina. Gojković je rekao da je u njima dugo tinjala nada da će doći ovaj dan i dodao da su imali ogromnu energiju koja je sputavana sa raznih strana, ali ne i zaboravljena.

„Ona je preko noći eksplodirala tako da smo svi postali kao jedno, a naša ideja postala kao grudva koja se počela kotrljati tako da je za deset dana postala lavina koja se proširila celom Srbijom“, rekao je Gojković.

Gojković je rekao da će pokušati da otvore što je moguće veću javnu raspravu kada je u pitanju promena državnog uređenja.

„Pokušaćemo ljudima da objašnjavamo sve ono što je 70, 80 godina sistematski uništavano u našoj zemlji i sistematski pokušavano da zatre svaki trag jednom nečasnom aktu koji je dekretom ukinuo monarhiju i na taj način uveo Srbiju u najveću nesreću u njenoj istoriji“, rekao je Gojković. On je rekao da „POKS kao politička organizacija ni na koji način ne želi da dovede u problem funkcionisanje prestolonaslednika i Udruženja Kraljevina Srbija“, ali očekuje da se svi zajedno bore za isti cilj. Jedan od osnivača POKS Mirko Čikiriz rekao je da zna da na Osnivačkoj skupštini POKS nema nikoga čiji otac, deda ili pradeda nije živeo, umirao i stvarao za Kraljevinu Srbiju.

On je rekao da će tako biti i u budućnosti i da će Srbija biti prva postkomunistička zemlja koja će vratiti ustavnu parlamentarnu monarhiju.

„Evo danas semena iz koga će nići buduća ustavna parlamentarna monarhija sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem na čelu“, rekao je on. Kako se navodi u saopštenju POKS u delu Osnivačke skupštine koji je bio zatvoren za javnost izabran je Organizacioni odbor i doneta Odluka o osnivanju POKS, za čijeg zastupnika je izabran Gojković.

Usvojen je Osnivački akt, Program i Statut stranke. Organizacioni odbor u kom je 12 članova, čine predstavnici nekoliko najjačih opštinskih i gradskih odbora POKS u Srbiji.

Osim Žike Gojkovića, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora, njegovi članovi su i Mirko Čikiriz, Vladimir Jelić, Zoran Milenković, Nenad Tomašević, dr Goran Ivančević, Saša Ivković, Marko Petrašinović, Dejan Mihaljica, Vladislav Živanović, Branislav Jovanović i Dragan Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari