Ambasada SAD prosledila je snimke sa sigurnosnih kamera MUP Srbije. Ovlašćeni organi Srbije će ustanoviti uzrok smrti Zorana Vujovića, ali u Ambasadi SAD veruju da je umro zbog posledica požara koji su izazvali demonstranti paljenjem zgrade. Vujović nije imao nikakav kontakt s bilo kim iz obezbeđenja Ambasade, potvrdili su za Danas iz američke ambasade.

Ambasada SAD prosledila je snimke sa sigurnosnih kamera MUP Srbije. Ovlašćeni organi Srbije će ustanoviti uzrok smrti Zorana Vujovića, ali u Ambasadi SAD veruju da je umro zbog posledica požara koji su izazvali demonstranti paljenjem zgrade. Vujović nije imao nikakav kontakt s bilo kim iz obezbeđenja Ambasade, potvrdili su za Danas iz američke ambasade. On su ujedno i izrazili žaljenje zbog smrti Vujovića.

Nemački konzulat i dalje zatvoren za građane

Berlin – Nemački konzulat u Beogradu, koji je zatvoren posle teških izgreda do kojih je došlo posle mitinga protiv nezavisnosti Kosova, do daljeg neće primati zahteve građana Srbije za vize. Kako je dopisnici Bete u odeljenju za štampu ministarstva inostranih poslova u Berlinu saopštio Hubert Jeger, zadužen za pitanja konzularnog prava, zasad nije moguće reći kada će konzulat u Beogradu ponovo početi normalan rad sa strankama. U ministarstvu u Berlinu rečeno je Beti da je zbog prošlonedeljnih događaja „preduzeta bezbednosna provera prostorija, da bi se obezbedilo da napadi ubuduće ne budu mogući“. Izričito je odbačeno tumačenje da bi zatvaranje konzulata moglo da predstavlja političku kaznenu meru zbog napada na nemačko diplomatsko predstavništvo u prošlonedeljnim neredima. Predstavnik Ministarstva je istakao da je „legitimno da se proveri da li su bezbednosne mere koje su dosad primenjivane dovoljne“, za šta je „potrebno vreme“. Međutim, nije mogao da kaže kada će nemački konzulat početi ponovo da radi. Naglasio je da će u hitnim i humanitarnim slučajevima biti moguće da se naprave izuzeci i ipak izdaju vize. Takođe, vize za koje su zahtevi predati već ranije, građani će moći da podignu u za to zakazanim terminima. Otvoreno ostaje pitanje privrednika koji treba da putuju u Nemačku – na poslovne sastanke ili, na primer, početkom marta na Međunarodnu turističku berzu ITB u Berlinu ili na sajam informacione tehnike Cebit u Hanoveru. Za te ljude, kako je rečeno Beti, ne postoji mogućnost da vizu zatraže u nemačkim konzulatima u nekoj od susednih zemalja.

Iako je naš list pokušao da dozna da li se na tim snimcima mogu identifikovati osobe, odgovor nismo dobili.

Zahtev za sazivanje Odbora za bezbednost

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) Vladan Batić zatražio je juče hitno sazivanje sednice Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije na kojoj bi bile razmotrene sve okolnosti vezane za nasilje na beogradskim ulicama 21. februara. U zahtevu predsedniku Odbora za odbranu i bezbednost Ivici Dačiću, Batić je ocenio da je na tu sednicu neophodno pozvati nadležne predstavnike MUP, BIA, tužilaštva i Grada Beograda. Batić je zatražio da Odbor dobije odgovore zbog čega nisu preduzete adekvatne mere zaštite objekata, ali i zašto nisu podnete prekršajne i krivične prijave protiv počinilaca odnosno da li su preduzete mere za utvrđivanje odgovornosti za nastalu situaciju.

Kako je za Danas izjavila Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda u Beogradu, nalazi obdukcije Vujovića još nisu stigli u ovaj sud.

ORAŠANIN: MUP jednoglasno pohvaljen

Državni sekretar MUP Srbije Mirjana Orašanin izjavila je juče da je Savet za nacionalnu bezbednost na poslednjoj sednici jednoglasno pohvalio reagovanje tog ministarstva i direktora policije Milorada Veljovića, tokom nereda u Beogradu. MUP Srbije se, prema njenim rečima, na ovaj način obraća javnosti zbog „dezinformacija“ koje se pojavlju u medijima o zaključcima SNB.

Te večeri osim što je zapaljena Ambasada SAD u Beogradu, demolirane su i ambasade Hrvatske, Nemačke, Turske, ali i više stranih banaka i radnji.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, tokom jučerašnjeg sastanka u Sofiji sa šefom diplomatije Hrvatske Gordanom Jandrokovićem, preneo je izraze žaljenja zbog napada na ambasadu Hrvatske i obećao je da će se založiti za brzo pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.
Na pitanje Danasa da li će Tužilaštvo pokušati da identifikuje organizatore nereda u Beogradu, v.d. republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović kaže da će Tužilaštvo zahtevati da se to uradi – to, kako je naveo, nije posao Tužilaštva, ali će „od onih čiji je to posao, biti zahtevano da to urade“.
– Videćemo rezultate – rekao je Radovanović i dodao da će svi video-zapisi iz noći nereda biti pregledani.
On nije želeo da komentariše optužbe ministra Velimira Ilića da Liberalno-demokratska partija stoji iza nereda u kojima je poginuo jedan mladić. Kako je kazao već je nekoliko postupaka protiv izgrednika pokrenuto pred opštinskim tužilaštvima, a „situacija se dnevno menja“.
– Pred Prvim i Drugim opštinskim sudom već su pokrenuti neki postupci i Tužilaštvo će zahtevati otkrivanje organizatora izgreda, ali naš posao nije da ih identifikujemo – naglasio je Radovanović.
– Država je dužna da zaštiti sve građane i obezbedi njihovu ličnu i imovinsku sigurnost. To je preduslov demokratske države – naglasio je Radovanović. On je obećao da će „država učiniti sve da se takve situacije sankcionišu na pravi način“.
Kako je objasnio, u zavisnosti od toga hoće li delo biti kvalifikovano kao krivično ili prekršajno, zavisi i visina kazne, ali da je maksimalna zaprećena kazna za najdrastičnije slučajeve osam godina zatvora.
Zoran Pašalić iz Udruženja sudija za prekršaje kaže za naš list da od počinjenog dela zavisi da li će demonstrant biti prekršajno ili krivično gonjeni.
– Osoba će biti krivično gonjena ukoliko se tereti, između ostalog, za nanošenje težih ili lakših telesnih povreda, zbog običnog ili teškog razbojništva – objašnjava Pašalić. On dodaje da će demonstranti biti prekršajno gonjeni, između ostalog, za remećenje javnog reda i mira, kao i zbog korišćenja petardi, neovlašćenog paljenja raketa, ali i zbog izazivanja tuča i vršenje nasilja nad drugim osobama. MUP Srbije je saopštilo da su posle nereda 21. februara privedene 192 osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari